De volgende onderzoeken vinden enkel plaats bij bepaalde patiënten met longkanker.
Een EBUS is een echografisch onderzoek van de luchtwegen. De arts neemt wat weefsel af voor onderzoek.
Een EUS is een echografisch onderzoek van de slokdarm.
Een longpunctie wordt uitgevoerd om diepere longletsels te onderzoeken, die niet of moeilijk te bereiken zijn met een bronchoscopie.
Kijkoperatie om de lymfeklieren in het gebied tussen de longen te onderzoeken. Er worden weefselstukjes weggenomen om na te gaan of er uitzaaiingen naar de lymfeklieren zijn.
Een thoracoscopie is een kijkoperatie in de longvliesruimte. Meestal gebeurt dit onderzoek onder onder volledige narcose.
Dit zijn enkele veel voorkomende longonderzoeken.
Een basislongfunctieonderzoek wordt uitgevoerd om de werking van de long te beoordelen.
Een bronchoscopisch onderzoek is een onderzoek waarbij de longarts letterlijk in uw luchtwegen kijkt met een bronchoscoop.
Een ergometrie is een inspanningsonderzoek via een fietsproef.
Afhankelijk van het type kanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Hier vindt u uitleg over de meest voorkomende behandelingen.
U wordt ondersteund en begeleid door artsen, de oncologieverpleegkundige en de psycholoog.
Bij chemotherapie wordt celdelingremmende medicatie toegediend. Het doel is de kankercellen te vernietigen of hun groei af te remmen.
Bij een combinatiebehandeling passen we verschillende kankerbehandelingen toe. Soms tegelijk, soms opeenvolgend.
Doelgerichte therapie of targeted therapy richt zich vooral op de kankercel, en remt zo de vermenigvuldiging van deze cel af
Een operatie is meestal mogelijk als de tumor nog klein en niet ingegroeid is, als er geen uitzaaiingen zijn en als u een goede algemene lichamelijke conditie hebt.
Door radiotherapie of plaatselijke bestraling worden kankercellen beschadigd of vernietigd om uitzaaiingen te voorkomen.
U kunt bij de dienst nucleaire geneeskunde terecht voor diagnostisch onderzoek en behandeling met radioactieve stoffen.
De volgende onderzoeken vinden bij elke patiënt met longkanker plaats. Ze geven meer informatie over de longen en de tumor.
Een CT-scan (computertomografie) is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van röntgenstraling.
Een PET-CT scan is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan waardoor zeer gedetailleerde beelden van het lichaam mogelijk zijn.
Röntgenfoto’s zijn opnamen van het lichaam die gemaakt worden met behulp van röntgenstraling.