Hysterosalphingografie (HSG)

Hysterosalphingografie (HSG) is een röntgenfoto-onderzoek (RX) om de baarmoeder en eileiders te onderzoeken na rechtstreekse inspuiting van contraststof.

Waarom wordt een hysterosalphingografie (HSG) uitgevoerd?

Een hysterosalphingografie (HSG) wordt meestal uitgevoerd om onvruchtbaarheid te onderzoeken of om afwijkingen van de baarmoeder op te sporen die ontstaan zijn tijdens de geboorte.

Waarop moet u letten voor een hysterosalphingografie (HSG) kan uitgevoerd worden?

  • Het onderzoek moet gebeuren tussen de 6 en 9 dagen na de eerste dag van uw menstruatie.
  • Vermeld altijd eventuele zwangerschappen, allergieën en medicatiegebruik (voornamelijk bloedverdunners).

Hoe verloopt een hysterosalphingografie (HSG)?

  1. Meld u aan bij de inschrijfbalie van de radiologie-afdeling om ingeschreven te worden.
  2. Ga naar wachtkamer 5.
  3. De verpleegkundige brengt u naar de omkleedruimte. We vragen u zich uit te kleden en een ziekenhuisschort aan te doen.
  4. De verpleegkundige brengt u naar de onderzoeksruimte. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. Eerst zal er een overzichtsopname van de buik genomen worden. Aansluitend zal de arts-radioloog met behulp van een speculum een fijn buisje in de baarmoeder inbrengen. Zij/hij zal contrast inspuiten via dit fijne buisje in de baarmoeder terwijl er röntgenfoto’s gemaakt worden.

Wat zijn de mogelijke ongemakken en risico’s bij een hysterosalphingografie (HSG)?

U kunt de rest van de dag wat last in de onderbuik ondervinden, vaak omschreven als hetzelfde gevoel als tijdens de menstruatie. U mag dan een pijnstiller nemen (geen aspirine). Ook kunt u wat vaginaal verlies hebben. U hoeft zich daarover niet ongerust te maken.

Bij koorts in de dagen na het onderzoek moet u contact opnemen met uw aanvragende arts omdat er mogelijks een infectie is ontstaan (in zeldzame gevallen). Vermeld dan altijd dat u dit onderzoek heeft ondergaan. Meestal kunt u onmiddellijk na het onderzoek uw dagelijkse routine hervatten.

Wanneer krijgt u de resultaten van een hysterosalphingografie (HSG)?

Dezelfde dag van het onderzoek sturen we een definitief verslag naar de aanvragende arts. De aanvragende arts zal de resultaten met u bespreken.  Hebt u voor de dag van het onderzoek een attest werkonbekwaamheid nodig voor uw werkgever? Vraag dit dan aan de inschrijfbalie.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team radiologie