Techno HIT
Doel van de studie
Het doel van deze interventiestudie is het evalueren en vergelijken van de effectiviteit van drie oefentherapie behandelvormen ter verbetering van korte- en langetermijn functionele beperkingen van personen met chronische lage rugpijn (CLRP).
Deelnemers
Honderdachtenzestig personen tussen 18 en 65 jaar met chronische aspecifieke lage rugpijn (gediagnosticeerd door de huisarts/fysisch geneesheer) dienen gerekruteerd te worden.
Studiedesign
Deze studie evalueert drie groepen van 56 personen met chronische lage rugpijn (CLRP) die willekeurig ingedeeld worden en omvat steeds een behandelprogramma van 24 weken (2x3 maanden) met in het totaal 52 revalidatiesessies. Achtentwintig initiële sessies (fase 1) worden uitgevoerd op de dienst Fysische Geneeskunde van het ziekenhuis waar de participant zich aangemeld heeft (Jessa Ziekenhuis Hasselt (Jessa) of Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA)). Vierentwintig volgende sessies (fase 2) worden uitgevoerd in de thuissetting van elke deelnemer.
Studiemetingen
Om het effect van de drie behandelvormen te meten, wordt de deelnemer gedurende dit onderzoek zes keer uitvoerig geëvalueerd in een meetmoment met behulp van een reeks klinische tests en vragenlijsten nl. vóór aanvang van de eerste behandeling (T-1 en T0), na de laatste behandelsessie in het ziekenhuis (T1), na de laatste behandelsessie in de thuissetting (T2) en ongeveer zes maanden (T3) en 18 maanden (T4) na de laatste behandelsessie. Elk meetmoment duurt ongeveer drie tot vier uur. Deze meetmomenten worden steeds uitgevoerd in de onderzoekslabo’s van REVAL-UHasselt (voor deelnemers in Jessa) of MOVANT-UAntwerpen (voor deelnemers in UZA).
Voordelen als deelnemer
Oefentherapie is reeds bewezen gunstig te zijn voor de behandeling van personen met chronische lage rugpijn (CLRP), of tot het verminderen van de symptomen ervan. Er is wel nog niet geweten welke intensiteit van oefenen het meest effectief is bij personen gerekruteerd uit de ziekenhuissetting en of (verlengd) training in de thuissetting (al dan niet ondersteund door technologie) de initiële uitkomsten verder kan ondersteunen. De informatie, die dankzij dit onderzoek verkregen wordt, kan bijdragen tot een betere kennis van oefentherapie of tot de ontwikkeling van een nieuwe oefentherapievormen voor de behandeling van chronische lage rugpijn (CLRP). Zelfs indien deze behandelvormen niet effectief blijken of geen meerwaarde creëeren ten opzichte van standaardzorg, dragen de deelnemers bij aan het inventariseren van factoren die hiertoe geleid hebben.
UZA studie ID
TECHNO HITHoofdonderzoeker (PI)
Gaëtane StassijnsOnline register
Specialisme
Doelgroep
TECHNO HIT TRIAL
Achtergrondinformatie
Waarom wordt mij gevraagd om deel te nemen?
Je kan participeren in deze studie indien jij voldoet aan alle volgende criteria:
• Jouw primaire klacht is chronische aspecifieke lage rugpijn, dit houdt in:
o Lage rugpijn: pijn in het gebied tussen de onderste ribben en de bovenste bilplooi, met of zonder uitstraling in het been
o Chronisch: je hebt een huidige episode die reeds langer dan 12 weken duurt
o Aspecifiek: de primaire pijn is niet terug te brengen naar een bekende oorzaak of onderliggende pathologie (dit gegeven wordt gediagnosticeerd door een arts)
• Je bent tussen 18-65 jaar
• Je spreekt Nederlands en kan Nederlandstalige vragenlijsten invullen
• Je beschikt over een Android of iOS smartphoneJe kan niet participeren in deze studie indien je voldoet aan één van volgende criteria:
• Je hebt invasieve chirurgie aan de wervelkolom in de laatste 18 maanden laten uitvoeren (dit gegeven wordt geverifieerd door een arts)
• Je hebt een andere spier-bot en/of chronische aandoening die het uitvoeren van deze studie of evalueren van de voorziene uitkomstmaten kan beïnvloeden/beperken (dit gegeven wordt geverifieerd door de onderzoekers)
• Je hebt ernstige tegelijk voorkomende stoornissen en/of aandoeningen (ook wel ‘comorbiditeiten’ genoemd) die het uitvoeren van deze studie of evalueren van de voorziene uitkomstmaten kunnen beïnvloeden/beperken zoals: spieruitval en/of gevoelsstoornissen met een neurologische oorzaak, diabetes mellitus, rheumatoïde arthritis, auto-imuunaandoeningen, etc. (dit gegeven wordt geverifieerd door de onderzoekers)
• Je bent zwanger
• Je hebt lopende compensatieklachten voor jouw chronische lage rugpijn
• Je geeft aan geen mogelijkheid te hebben tot het systematisch uitvoeren van de voorziene behandelsessiesNB: In- en exclusiecriteria zullen steeds met jou overlopen en besproken worden voor aanvang van de studie. Het is de verantwoordelijkheid van de onderzoekers en artsen om een zo correct mogelijke inschatting te maken van jouw mogelijke participatie.
Wat zal er gebeuren tijdens deze studie?
De effectiviteit van HIT is echter niet onderzocht bij personen met ernstig beperkende CLRP, en de effecten op lange termijn zijn onbekend. Daar personen met CLRP vaak stoppen met oefentherapie na ontslag, biedt een technologie ondersteund thuisprogramma de mogelijkheid om personen verder te laten trainen. Dit kan (behoud van) behandeleffecten verbeteren.In TechnoHIT, ons primaire doel is het evalueren van de effectiviteit van HIT ten opzichte van MIT op beperking bij personen met ernstig beperkende CLRP. Secundaire doelen zijn de evaluatie van: 1) het effect van HIT op centrale pijnverwerking en psychosociale correlaten (e.g. zelfeffectiviteit en bewegingsangst); 2) de meerwaarde van een verlengd HITthuisprogramma, 3) de meerwaarde van technologische ondersteuning tijdens een verlengd HIT-thuisprogramma, en 4) het voordeel van het voorgestelde HIT-programma vanuit het standpunt van gezondheidseconomie (via een kosteneffectiviteitsanalyse).
In een multicenter gerandomiseerde gecontroleerde studie worden 168 patiënten met ernstige CLRP verdeeld in 3 groepen:
1. HIT in het ziekenhuis gevolgd door HIT thuis met technologie-ondersteuning;
2. HIT in het ziekenhuis gevolgd door HIT thuis zonder technologieondersteuning;
3. MIT in het ziekenhuis gevolgd door MIT thuis zonder technologie-ondersteuning;
Alle groepen trainen 12 weken in het ziekenhuis (2X/week), gevolgd door 12 weken thuistraining (2X/week).
De effecten op korte termijn (na 12 en 24 weken training) en op lange termijn (6 en 18 maanden na stopzetting van de training) worden geëvalueerd.
Disclaimer
Indien je als opdrachtgever (de informatie over) deze studie wenst te verwijderen van de studievinder, kan je steeds contact opnemen met het Clinical Trial Center via ctc@uza.be.
Veelgestelde vragen
Wat is een klinische studie?
Een klinische studie is onderzoek dat bedoeld is om de medische kennis over de behandeling van ziekten of aandoeningen te vergroten. In klinische studies worden vrijwilligers (ook deelnemers genoemd) gerekruteerd zodat onderzoekers een experimenteel geneesmiddel kunnen testen en eventueel kunnen vergelijken met een standaardgeneesmiddel dat al beschikbaar.
Wat is een experimenteel geneesmiddel?
Een experimenteel geneesmiddel (of studiegeneesmiddel) is een geneesmiddel dat in een klinische studie wordt onderzocht. Experimentele geneesmiddelen kunnen al dan niet worden goedgekeurd door de nationale gezondheidsinstantie na onderzoek en op de markt gebracht worden. Elk experimenteel geneesmiddel moet echter worden beoordeeld, goedgekeurd en gecontroleerd door een ethisch comité om te kunnen worden getest op deelnemers aan een klinische studie.
Waarom zouden deelnemers meedoen aan een studie?
Een klinische studie vormt de basis voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. De resultaten van deze studies kunnen een verschil maken in de zorg voor toekomstige patiënten door informatie te verschaffen over de voordelen en risico’s van therapeutische geneesmiddelen. De huidige behandelingen voor ziekten zijn enkel beschikbaar doordat mensen zoals u meedoen aan een onderzoeksstudie.