Cerebral Palsy Referentiecentrum Antwerpen (CePRA) volwassenen
Volwassenen met CP worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen om volwaardig te kunnen participeren in de maatschappij op sociaal, emotioneel, fysiek en psychisch vlak. Het team CePRA volwassenen legt de focus op de veranderende zorgnoden van deze patiënten. Het doel is een maximale kwaliteit van leven op alle levensdomeinen.
Synoniemen
Praktisch
Je kan op onze dienst terecht op dinsdag van 8u tot 16u30 en op woensdag- en donderdagvoormiddag van 8u tot 12u.
Maak een afspraak
Dinsdag: tussen 8.00 en 16.30
Woensdag: tussen 8.00 en 12.00
Donderdag: tussen 8.00 en 12.00
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat is cerebrale parese?
Hersenverlamming of CP (cerebrale parese) is een neurologische aandoening die ontstaat tijdens de zwangerschap en/of in de eerste levensjaren, terwijl de hersenen en het ruggenmerg nog in volle ontwikkeling zijn. De gevolgen zijn houdings- en bewegingsproblemen, maar ook cognitieve problemen en problemen met perceptie, communicatie, sensoriek (zintuigen) en gedrag zijn mogelijk.
CP komt voor bij ongeveer 2 op 1.000 levende geboortes.
Oorzaken cerebrale parese
Cerebrale parese kan verschillende oorzaken hebben:
- Zuurstofgebrek
- Vroeggeboorte
- Een te laag geboortegewicht
- Ziekte of andere moeilijkheden tijdens de zwangerschap
- Een ongeval of hersenziekte na de geboorte
- Een aanlegstoornis in de hersenen
- Bovenmatig alcohol en/of drugsgebruik tijdens de zwangerschap
- Afwijkingen in het genetisch materiaal
De problemen en de ernst van CP kunnen enorm verschillen.
Opvolging en behandeling van cerebrale parese
Kinderen én volwassenen met CP worden in het UZA multidisciplinair opgevolgd binnen het Cerebral Palsy Referentiecentrum Antwerpen. Het Cerebral Palsy Referentiecentrum Antwerpen is een samenwerking tussen het UZA en het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. Het is 1 van de 5 Belgische referentiecentra voor kinderen, jongeren én volwassenen met een hersenverlamming.
Hoewel CP niet volledig te genezen is, zijn er wel een aantal behandelingen om de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken en patiënten in staat te stellen hun mogelijkheden maximaal te benutten.
- Multidisciplinaire revalidatie: kinesitherapie, ergotherapie, psychotherapie
- Orthopedische hulpmiddelen: aangemeten door een orthopedisch verstrekker
- Medicatie: ter behandeling van bijvoorbeeld epilepsie of spierspanning
- Orthopedische ingrepen: operaties aan spieren/pezen, correctie van botafwijkingen, infiltraties met botulinetoxine type A
- Neurochirurgische ingrepen: op doorverwijzing van het CePRA-team
- Thuisbegeleiding
CP conventie
Patiënten met CP kunnen toetreden tot de CP-conventie. Daarvoor dient een aanvraag ‘Tegemoetkoming in de kosten voor revalidatieverstrekkingen’ goedgekeurd te worden door je ziekenfonds. Het voordeel van de CP-conventie is o.a. dat jouw persoonlijk aandeel in de kostprijs van multidisciplinaire opvolging sterk beperkt wordt.
De CP-conventie laat de patiënt (en zijn omgeving) toe regelmatig multidisciplinair advies in te winnen. De globale situatie kan worden bekeken door een kinesitherapeut, een ergotherapeut, een psycholoog, een maatschappelijk werker, onder leiding van een revalidatie-arts. Voorafgaandelijk aan het bilan kunnen er vragen worden doorgestuurd aan het team.
De contacten met het team kunnen beperkt zijn tot één discipline, een bilan gebeurt meestal met meerdere teamleden en kan tot 2u in beslag nemen.
De bevindingen, adviezen en antwoorden worden verzameld in een verslag dat ook aan patiënt wordt overgemaakt.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Administratieve medewerkers
Paramedici
Psychologen
Patiëntenbegeleiding
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.
Procedure aanmelding CePRA
Patiënten verblijvend in voorziening
Niet geïncludeerd in CP-conventie
De voorziening neemt contact op met de CePRA volwassenwerking van het UZA via mail cepra.volwassenen@uza.be of telefonisch 03 436 84 67.
Om een correcte planning op de raadpleging te kunnen voorzien is het belangrijk dat:
- Er een verwijsbrief van een arts wordt voorzien en er een goedkeuring is om de medische gegevens van de patiënt te delen (GDPR)
De patiënt en/of de omgeving van patiënt (ouders/bewindvoerder) op de hoogte is van de CePRA volwassenwerking
Afhankelijk van de beslissing van de fysisch geneesheer van het UZA:
- Wordt de patiënt ingepland op raadpleging van fysische geneeskunde
- Wordt de patiënt ingepland op de CePRA raadpleging
Reeds elders geïncludeerd in CP-conventie
- De coördinator van het verwijzend referentiecentrum brengt de patiënt/omgeving op de hoogte van de werking CePRA volwassenen tijdens de consultatie en/of per mail of brief.
- De patiënt wordt na akkoord aangemeld op de wachtlijst van CePRA volwassenen.
- De administratief medewerker van CePRA volwassenen neemt contact op met de aangemelde patiënt of de voorziening om een consultatie in te plannen.
Patiënten niet verblijvend in voorziening
Niet geïncludeerd in CP-conventie
De vraag van de patiënt om geïncludeerd en opgevolgd te worden, wordt voorgelegd aan de fysisch geneesheer op basis van de medische diagnose.
Afhankelijk van de beslissing van de fysisch geneesheer van het UZA:
- Wordt de patiënt ingepland op de raadpleging van fysische geneeskunde.
- Wordt de patiënt ingeplandop de raadpleging CePRA.
Reeds elders geïncludeerd in CP-conventie
- De coördinator van het verwijzend referentiecentrum brengt de patiënt/omgeving op de hoogte van de werking CePRA volwassenen tijdens de consultatie en/of per mail of brief.
- De patiënt wordt na akkoord aangemeld op de wachtlijst CePRA volwassenen.
- De administratief medewerker van CePRA volwassenen neemt contact op met aangemelde patiënt om een consultatie in te plannen.
- Indien de patiënt zelf contact opneemt om over te schakelen naar CePRA zal er verwezen worden naar de coördinator van het referentiecentrum waar de patiënt werd opgevolgd om de aanmelding via de coördinator te laten verlopen.
OF
Er wordt aan de patiënt een akkoord gevraagd om medische gegevens op te vragen in het referentiecentrum waar de patiënt reeds geïncludeerd was. Bij akkoord van de patiënt en na overleg met het CePRA-team wordt de patiënt ingepland op de raadpleging van CePRA.
Wetenschappelijk onderzoek
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur vitae convallis lectus. Aenean vehicula pellentesque pharetra. Phasellus tincidunt tellus volutpat ipsum mattis, sit amet pharetra est sodales. Donec nunc erat.