Fistulografie (RX van de fistels)

Fistulografie is een röntgenfoto-onderzoek (RX) van de fistels terwijl contrastvloeistof wordt ingespoten. Meestal ontstaan deze buisvormige verbindingen tussen een lichaamsholte en de huid na een ontsteking of abces.

Waarom wordt een fistulografie uitgevoerd?

Het onderzoek wordt uitgevoerd om het verloop van fistels in beeld te brengen, meestal als evaluatie voor heelkunde.

Hoe verloopt een fistulografie?

  • Meld u aan bij de inschrijfbalie van de radiologie-afdeling (route 143, 2de verdieping) om ingeschreven te worden.
  • Ga naar wachtkamer 5.
  • De verpleegkundige brengt u naar de omkleedruimte. We vragen u zich uit te kleden en een ziekenhuisschort aan te doen.
  • De verpleegkundige brengt u naar de onderzoeksruimte. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. Eerst zal er een overzichtsopname van de te onderzoeken regio genomen worden. Aansluitend zal de arts-radioloog een sonde in de fistelopening aanbrengen. Via deze sonde zal contrast opgespoten worden terwijl er röntgenfoto’s gemaakt worden om het verloop van de fistel aan te tonen.

Wat gebeurt er na een fistulografie?

De beelden worden na het onderzoek door de arts-radioloog bekeken om te zien of de beelden goed zijn. Daarna worden de beelden doorgestuurd naar het PACS (beeldverwerkend systeem van het UZA). Na het onderzoek kunt u zich opfrissen in de omkleedkamer.

Wanneer krijgt u de resultaten van een fistulografie?

Dezelfde dag van het onderzoek sturen we een definitief verslag naar de aanvragende arts. De aanvragende arts zal de resultaten met u bespreken.  Hebt u voor de dag van het onderzoek een attest werkonbekwaamheid nodig voor uw werkgever? Vraag dit dan aan de inschrijfbalie.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team radiologie