Onder leiding van prof. dr. Erika Vlieghe werkte een expertengroep aan een rapport met aanbevelingen om sepsis beter aan te pakken. De expertengroep stelde dit nationaal sepsisplan voor aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

De groep bestond uit meer dan 60 experts, waaronder huisartsen, intensivisten, spoedartsen, verpleegkundigen en sepsisoverlevers, met collega's van o.m. UZA, Helix en UAntwerpen.

Meer vaccinaties en aandacht voor hygiëne om infecties te voorkomen, meer opleiding en bijscholing voor zorgpersoneel, meer aandacht voor revalidatie én een register zoals andere landen dat hebben: dat zijn de krijtlijnen van het nationaal plan.

Sepsis, of bloedvergiftiging, is een ernstige aandoening die kan leiden tot orgaanfalen en levensbedreigende complicaties. Het plan komt er na de Pano-reportage die hier in het UZA werd gedraaid, waarin het belang van een gecoördineerde aanpak werd benadrukt.

Prof. dr. Erika Vlieghe: “Het waren intensieve, boeiende maanden. Met mensen uit al die verschillende disciplines samenwerken gaf een bijzondere dynamiek. Ik ben blij dat ook verpleegkundigen en patiëntenorganisaties vanaf dag één mee aan tafel zaten. We hebben veel gediscussieerd om te komen tot een breed gedragen consensus. Bedankt aan iedereen die hier mee zijn schouders onder zette!"