Stethoscoop

Stop sepsis door middel van thuismonitoring & coöperatie

In dit project worden patiënten met een acute infectie die risico lopen op de ontwikkeling van sepsis opgevolgd in hun thuisomgeving via draagbare meetapparatuur en een smartphone applicatie.
Het Stethoscoop project is een innovatieproject onder leiding van Prof. Dr. Guy Hans en is gesteund door de FOD Volksgezondheid.

Onderzoeks-groep(en)/departement(en)

Wat is sepsis?

Sepsis is een ernstige reactie van het lichaam op een infectie. Normaal gesproken helpt het afweersysteem om infecties te bestrijden, maar bij sepsis raakt het systeem overactief. Zo valt het niet alleen de infectie aan, maar ook de organen en weefsels, wat schade kan veroorzaken.

Hoe draagt dit project bij?

Door patiënten met een acute infectie die risico lopen op de ontwikkeling van sepsis nauwgezet op te volgen in hun thuisomgeving, kan dit project bijdragen aan het verlagen van de druk op de eerstelijnszorg en ziekenhuizen. Daarnaast maakt de thuismonitoring vroege signalering van klinische achteruitgang mogelijk, wat essentieel is om tijdig in te grijpen en sepsis-gerelateerde ziekte en sterfte zoveel mogelijk te beperken.

Hoe verloopt dit project?

Een deelnemende huisarts of arts op de spoedgevallendienst beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor deelname aan het stethoscoopproject. Door middel van draagbare meetapparatuur en een smartphone-applicatie wordt de gezondheid op afstand gemonitord. Een gespecialiseerd zorgteam analyseert de verzamelde gegevens zorgvuldig en onderhoudt regelmatig contact. Indien nodig zal er tijdig worden doorverwezen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Deelnemende huisartsen en spoedgevallendiensten hebben een verwijzende rol binnen dit project, waarna de thuismonitoring wordt verzorgd door een gespecialiseerd zorgteam binnen het UZA. De verwijzende arts wordt op de hoogte gehouden door rapportering in verband met de thuisopvolging in het elektronisch patiëntendossier waarbij deze rapportering gepubliceerd wordt in CoZo of in de Ehealth box en, indien gewenst, aan de hand van deelname aan het multidisciplinair overleg.

Maguza

Samen werken we aan een veiligere manier om infecties op te volgen en ernstige complicaties zoals sepsis te voorkomen.

Contactgegevens

Wil je als (huis)arts graag meer informatie en/of heb je interesse om mee te werken aan dit project?
Neem contact op via onderstaande gegevens.

Thuisopvolging

Ondersteunende partners

  • AZ Voorkempen
  • VITAZ
  • Ziekenhuis Aan de Stroom (ZAS)
  • Jan-Yperman Ziekenhuis
  • Medisch Centrum Colin, Dr. Colin
  • Gezondheidspraktijk Valaar, Dr. Leysen
  • Huisartsenwachtpost Voorkempen, Dr. Beersman