Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Cardiale revalidatie

Onderzoek heeft aangetoond dat hartpatiënten die een cardiale revalidatietraining volgen, 20 tot 30% minder kans hebben op overlijden.

Revalidatie en risicomanagement van hartpatiënten is aangewezen na een hartinfarct, een hartoperatie, een ballondilatatie, het plaatsen van een pacemaker of een defibrillator, voor en na een harttransplantatie en bij chronisch hartfalen.

Tijdens de cardiale revalidatie helpen we u om uw lichamelijke conditie weer op te bouwen met aangepaste oefeningen. U leert de mogelijkheden en grenzen van uw lichaam kennen en ontdekt hoe u het risico op hart- en vaatziekten kunt verlagen.

Deelname aan het cardiaal revalidatieprogramma kan enkel op voorschrift van uw behandelend cardioloog en/of huisarts.

oefenzaal cardiale revalidatie

Fysieke training cruciaal na een hartaandoening

Cardiale revalidatie is essentieel bij:

Het cardiale revalidatieteam werkt multidisciplinair en bestaat uit kinesitherapeuten, een sociaal verpleegkundige, een verpleegkundige, een psychologe en een diëtiste die onder leiding van cardioloog-revalidatieartsen nauw samenwerken met de verwijzend huisarts en cardioloog.

Begeleid trainen om langer te leven

Voor optimale resultaten is het cruciaal dat de revalidatie gebeurt onder professionele begeleiding. U kunt hiervoor een beroep doen op het team cardiale revalidatie van het UZA. Op basis van een inspanningstest met spirometrie zal een individueel programma opgesteld worden.

Duur revalidatie

De revalidatie duurt drie tot vier maanden. U oefent driemaal per week. De training zelf duurt één uur.

Studie over de meest efficiënte trainingsvorm

Op de website www.saintexcad.be kunt u alle informatie bekijken over het belang van revalidatie, maar ook over onderzoek, behandeling en preventie van hartaandoeningen. U leest er ook over de SAINTEX-CAD studie die 2 vormen van revalidatie vergelijkt en die momenteel loopt.

Contacteer cardiale revalidatie rechtstreeks

via tel. +32 3 821 39 73
en route 145