Prijzen Biobank Antwerpen

Prijzen Biobank Antwerpen

Wat kost het?

De biobank wordt financieel ondersteund vanuit de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Toch wordt ook aan de gebruikers een kost doorgerekend. De volgende kostencategorieën kunnen onderscheiden worden.

  • Kosten in verband met het gebruik van BioSLIMS en de registratie van stalen. BioSLIMS en het onderhoud en ondersteuning daarvan vertegenwoordigen een flinke kost. Deze study design en registratiekosten zorgen ervoor dat de biobank dit systeem operationeel kan houden.
  • Kosten in verband met staalvoorbereiding en laboactiviteiten. De biobank biedt ondersteuning aan aan de onderzoekers door het verzamelen, verwerken, registreren en opslaan van stalen. Op die manier krijgen de onderzoekers de kans zich te focusen op de analyses en dataverwerking. In plaats van dat de onderzoeker zelf rechtstreeks een laborant en consumables betaald, wordt deze kost dan uitgekeerd aan de biobank. 
     

Om de kosten voor de eigen onderzoekers laag te kunnen houden, tracht de biobank ook inkomsten te genereren uit projecten en services aan academische en commerciële derde partijen. 

Omdat de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen een basisfinaniciering geven aan de biobank, liggen de prijzen voor de interne onderzoekers lager dan voor externe (commerciële) partners. Let wel, er wordt NOOIT winst gemaakt op stalen, wel worden de door de biobank of onderzoeker gemaakte kosten in min of meerdere mate van de ontvanger gerecupereerd.

Studie design en registratiekosten

 

Kosten labowerk

Ik wil stalen die opgeslagen zitten op een decentrale hub of in een lokale vriezer uitgeven naar de industrie. Dient de industrie dan 10,5 euro per staal te betalen?

Correct. Elke uitgifte van humaan materiaal (of afgeleiden daarvan) dient via Biobank Antwerpen te lopen. De inkomsten die daarbij gegenereerd worden helpen de werking van de biobank te dekken waardoor de kosten voor de eigen onderzoekers beperkt gehouden kunnen worden.

Wij hebben de stalen die we willen versturen zelf verwerkt en geregistreerd, dienen we dan idd kosten voor de biobank aan te rekenen?

Correct. De biobank voorziet echter dat ook de onderzoekers aan kostenrecuperatie kunnen doen. Uiteraard mag er geen winst gemaakt worden op de uitgifte van humaan materiaal, maar de onderzoekers mogen eventuele kosten die ze gemaakt hebben (vb 4 euro voor de registratie van het staal of xxx euro voor de verwerking van het primair materiaal tot het af te leveren derivaat of yyy euro voor het genereren van een analyseresultaat dat meegestuurd wordt) doorrekenen naar de ontvanger.

Ik heb gehoord dat de prijzen van de biobank onderhandelbaar zijn. Wanneer kan ik een reductie aanvragen?

De biobank hanteert standaardtarieven zodat de kost voor alle onderzoekers dezelfde is en dus op een faire manier verdeeld wordt. Bij studies met slechts een paar stalen, of voor hele grote studies met duizenden stalen, kunnen echter afwijkende prijzen afgesproken worden.

Ik heb gehoord dat masterstudies gratis zijn, klopt dit?

Voor masterstudies kan inderdaad een uitzondering bekomen worden in overleg met de biobank. Het dient dan wel te gaan om masterstudies met beperkt aantal stalen. Het is niet de bedoeling deze weg te misbruiken om onder de faire verdeling over de verschillende onderzoekers uit te geraken.

Ik heb geen geld binnengehaald voor dit onderzoek. Dien ik de kosten voor de biobank dan te betalen?

Spijtig genoeg kunnen we hier geen uitzondering op maken. Net zoals er steeds een kost is voor het uitvoeren van de analyses, is ook de kost aan de biobank voor elke studie van toepassing.

Er gelden plafondbedragen voor de decentrale hubs. Wat zit daar wel/niet in?

De plafondbedragen zetten een limiet op de registratiekost van 4 euro per moederstaal. De kosten voor studie design of verwerking van stalen zitten daar niet bij in. De prijzen die van toepassing zijn zijn:

  • middelkleine hubs (1000 – 1500 stalen per jaar): 4000 euro
  • middelgrote hubs (1500 – 2000 stalen per jaar): 6000 euro
  • grote hubs (2000 – 4000 stalen per jaar): 7500 euro
  • mega hubs (meer dan 4000 stalen per jaar): 10000 euro

Wat is het verschil tussen de registratiekost van 4 euro onder het item "study design en registratiekosten" en de 2 euro registratie onder "kosten labowerk"?

De registratiekost van 4 euro is een kost voor het gebruik van het systeem. Deze is steeds van toepassing. We rekenen als biobank 2 euro aan per staal dat wij dienen te registreren. Indien de onderzoekers dit zelf doen is deze kost niet van toepassing.

Als ik meer stalen tegelijkertijd laat centrifugeren, geldt de kost voor centrifugatie dan slechts 1 maal?

De kost van 3 euro is een kost per staal. Enkel in het geval dat we telkens met zekerheid een batch aan stalen toekrijgen die we simultaan kunnen verwerken, kan een reductie besproken worden.

Laatst aangepast: 29 september 2023
Auteur(s):