Veel voorkomende onderzoeken

Röntgenfoto of een radiografie

Bij een klassieke radiografie wordt er een opname gemaakt via röntgenstralen. Die worden opgevangen op een fotografische plaat. Vaak is er daarna aanvullend onderzoek nodig om de afwijking nauwkeuriger in beeld te brengen.

Lees meer over het verloop van een röntgenonderzoek.

CT-scan (computertomografie)

Een CT-scan maakt een reeks dwarse doorsneden of coupes van de longen, buik of andere lichaamsdelen. De computer tekent de resultaten uit in foto's. Zo geeft een CT-scan een veel preciezer beeld van het onderzochte lichaamsdeel dan een eenvoudige radiografie. Soms krijgt u vlak voor het CT-onderzoek een contrastvloeistof toegediend.

Er wordt tijdens de behandeling regelmatig een CT-scan gemaakt om te kijken hoe het gezwel evolueert.

Lees meer over het verloop van een CT-onderzoek.

PET-CT-scan

Dit is een onderzoek van het hele lichaam op de dienst nucleaire geneeskunde. U krijgt een speciale suikerstof (licht radioactieve glucose) teogediend die afwijkingen in het lichaam opspoort. Door een verhoogde opname van deze stof worden ontstekingen en kwaadaardige weefsels zichtbaar. Deze worden via röntgenfoto's zeer gedetailleerd in beeld gebracht.

Goed om weten:

  • Dit is een duur onderzoek: de suikerstof wordt op naam besteld en is waardeloos voor iemand anders. Bedankt om uiterlijk 24u voor de geplande afspraak te verwittigen als u onverwacht verhinderd bent.
  • U moet vóór het onderzoek minstens 6u nuchter zijn: eet niets en drink enkel water, thee of koffie waaraan niets is toegevoegd (zonder melk, suiker, citroen, zoetstof, ...)
  • Vermijd zware inspanningen 24u voor het onderzoek: kom dus best niet met de fiets naar het ziekenhuis.
  • Meld op voorhand een eventueel gekende allergie voor radiologische contraststoffen.

Lees meer over het verloop van een PET-CT-onderzoek.

PET-scan

Een PET-scan is een nucleair geneeskundig onderzoek dat stofwisselingsprocessen in het lichaam in beeld brengt. U krijgt een kleine hoeveelheid licht radioactieve suikerstof (glucose) ingespoten. Dit verspreidt zich in het lichaam en wordt vooral opgenomen in zones van verhoogde stofwisseling. Via een PET-scan wordt het lichaam onderzocht: de computer maakt de straling van de radioactieve deeltjes zichtbaar op het scherm.

Goed om weten:

  • Dit is een duur onderzoek: de suikerstof wordt op naam besteld en is waardeloos voor iemand anders. Bedankt om uiterlijk 24u voor de geplande afspraak te verwittigen als u onverwacht verhinderd bent.
  • U moet vóór het onderzoek minstens 6u nuchter zijn: eet niets en drink enkel water. Valt uw afspraak in de namiddag? Dan mag u een licht ontbijt nemen.
  • Het onderzoek duurt 3 uur.
  • Meld op voorhand een eventueel gekende allergie voor radiologische contraststoffen.

Lees meer over het verloop van een PET-onderzoek;

Bloedonderzoek

Via een bloedonderzoek krijgt de arts uitgebreide informatie over eventueel verstoorde processen  in het lichaam (bijvoorbeeld: de functie van lever en nieren). Soms wordt er ook gekeken of u bloedarmoede hebt of dat er tekenen van ontsteking zijn. Het bloedonderzoek komt regelmatig terug om te kijken of er in tussentijd veranderingen zijn.

 

Laatst aangepast: 25 november 2021

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)