Slaapstoornissen door hersenziekte
Bij een slaapstoornis is het normale slaappatroon gestoord. Omdat we slapen met ons brein, hebben we ‘gezonde’ hersenen nodig om goed te slapen. Omgekeerd heeft een goed uitgeslapen persoon het gevoel beter te functioneren.
Hoe kunnen slaapstoornissen ontstaan?
Slaapstoornissen kunnen een gevolg zijn van een hersenziekte. Veel hersenziekten hebben namelijk een impact op de manier van slapen: op de timing, op het gedrag en de bewegingen tijdens het (in)slapen. Een specifieke hersenaandoening kan dan tot een specifieke slaapaandoening lijden:
- narcolepsie: overmatige slaapbehoefte
- rusteloze benensyndroom: behoefte om benen te bewegen door een onaangenaam gevoel
Ook mensen die zich verder gezond voelen, kunnen slaapstoornissen ervaren. Zij kunnen voor hun in- of doorslaapprobleem ook terecht bij de neuroloog.
Omdat de grens met psychiatrische of psychische oorzaken of gevolgen dun is, werken neuroloog en psychiater nauw samen.
Hoe worden slaapstoornissen behandeld?
Een uitgebreid gesprek brengt het verloop en de impact van de slaapstoornis in kaart. Eventueel kan een slaaponderzoek georganiseerd worden. Ook de mening van artsen uit verschillende slaapgerelateerde disciplines kan gevraagd worden.
Daarna volgt een bespreking met de patiënt waarin de bevindingen van het eventuele slaaponderzoek uitgebreid aan bod komen. We doen tijdens het gesprek ook een therapievoorstel. Eventueel volgt specifieke verwijzing naar een arts-specialist of therapeut. Therapie behelst onder meer het aanpassen van medicatie en het instellen van een aantal maatregelen die uit de cognitief-gedragstherapeutische hoek komen.
De verwijzende huisarts krijgt altijd een verslag.