Slaaponderzoek bij je baby

Hoe verloopt het slaaponderzoek bij je baby?

Naar het slaapcentrum

Wat breng je mee?

  • Slaappakje, body en pyjama met sluiting vooraan
  • Flesvoeding voor de hele opnameperiode
  • Enkele gesteriliseerde flessen
  • Eventueel enkele persoonlijke spulletjes bv. een dekentje, muziekje, knuffel ...
  • Thuismedicatie
  • Toiletgerief
  • Thuismonitor indien in gebruik
  • Lectuur, laptop of tablet (gratis wifi), of een andere bezigheid
  • Sondevoeding met toebehoren indien van toepassing

Waar meld je je aan?

Het slaaponderzoek van je babyvindt plaats in het Zorghotel Drie Eiken op de UZA-campus. We kiezen er bewust voor om dit onderzoek hier te laten doorgaan omwille van de warme huiselijke sfeer. Dit bevordert de correcte registratie van het slaaponderzoek.

Je meldt je voor het slaaponderzoek aan de onthaalbalie van Zorghotel Drie Eiken, op de campus van het UZA, met:

  • Identiteitskaart/kidsID
  • Verwijsbrief van de arts
  • Papieren voor de hospitalisatieverzekering (eventueel)

Na de inschrijving word je naar het slaapcentrum verwezen op de vierde verdieping boven het Zorghotel. Kom op tijd zodat je kindje voldoende tijd heeft om aan de omgeving te wennen. Bij aankomst in het slaapcentrum maakt de verpleegkundige jullie wegwijs in de kamer en op de afdeling. 

Je verblijf in het slaapcentrum

Tijdens de opname kan één ouder op de kamer van je kind overnachten (rooming-in). 

Het slaaponderzoek

Metingen vooraf 

De verpleegkundige voert enkele standaardmetingen bij je baby uit: lengte, gewicht, ... We vragen je een uitgebreide vragenlijst in te vullen en terug af te geven aan de verpleegkundige. 

De slaapregistratie

Voor het slapen gaan, brengt de verpleegkundige in overleg met jou als ouder elektroden aan op het lichaam en het hoofd van je kindje. De elektroden worden aangesloten op een toestelletje om de ademhaling, het hartritme, de hersenactiviteit en de bewegingen van je baby te meten. Het aanbrengen van de elektroden en de slaapregistratie zelf zijn niet pijnlijk, mogelijk wel wat hinderlijk. 

Als je kind gaat slapen, worden alle kabels aangesloten die de gegevens doorsturen naar de monitorruimte. Na controle van de signalen worden de lichten gedoofd. De camera en microfoon worden ingesteld, waarna de registratie wordt gestart. Vanaf dat moment kan de verpleegkundige je kind horen en zien. 

Tijdens het slaaponderzoek kan je je kindje eten geven en verzorgen. De verpleegkundige licht toe hoe je dat het beste doet. De voedingsuren kunnen soms anders zijn dan thuis. Zo vragen we om jekindje niet te wekken om te eten, maar spontaan te laten ontwaken, afhankelijk van de leeftijd en het gewicht. Dat doen we om zoveel mogelijk slaap te registreren en voldoende gegevens te kunnen verzamelen.

‘s Ochtends wachten we tot je kindje spontaan wakker wordt. Vervolgens verwijdert de verpleegkundige de elektroden.

Nazorg

Het verwijderen van de elektroden is niet pijnlijk. De kleefpleisters kunnen we losweken met een oplosmiddel. Er kunnen nog kleefresten achterblijven, ook nadat je kind een douche of bad nam. Als ze niet verdwijnen met het oplosmiddel kan je thuis baby- of amandelolie gebruiken. Belast de huid niet door veelvuldig wrijven. De volgende dagen kan je de huid extra hydrateren met een vette crème. De verpleegkundige geeft je daarover meer informatie.

Naar huis

Ontslag

Wanneer je de afspraak voor de opname maakt, krijg je meteen te horen wanneer je weer naar huis mag. In principe kan je al rond 8 uur het ziekenhuis verlaten. Maar als je wenst kan je je kindje eerst nog voeding geven, verzorgen, zelf nog ontbijten ... Bij vertrek ontvang je een afwezigheidsattest voor je werk van de verpleegkundige.

Resultaten

Je maakt een afspraak bij de verwijzende arts voor de bespreking van de onderzoeksresultaten. Plan deze afspraak ten vroegste vier weken na het slaaponderzoek. Onze arts informeert je verwijzende arts altijd over de resultaten van het onderzoek en de behandeling.

Meer weten?

Lees de brochure over het slaaponderzoek bij baby's.

Laatst aangepast: 13 oktober 2021
Auteur(s): Team slaapcentrum kinderen