Röntgenfoto’s zijn opnamen van het lichaam die gemaakt worden met behulp van röntgenstraling. Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel met daar boven een röntgenbuis. Uit deze buis zullen röntgenstralen gestuurd worden door het te onderzoek lichaamsdeel. Een detector meet de doorgelaten straling en een computer zet die opgevangen signalen om in beelden die op een beeldscherm bekeken kunnen worden. De blijvende technische innovaties zorgen ervoor dat er steeds minder straling nodig is tijdens het onderzoek.
Röntgenfoto’s kunnen gemaakt worden om delen van het menselijk lichaam te onderzoeken:
Om onderzoeken van het spijsverterings- en urinestelsel uit te voeren, kunnen we een contrastonderzoek doen. We nemen dan röntgenfoto’s terwijl er contrastvloeistof wordt ingebracht:
Hysterosalphingografie (HSG – röntgenfoto of RX van baarmoeder en eileiders)
Meld bij de afspraak én aan de verpleegkundige voor het onderzoek indien er sprake is van:
Bij twijfel of vragen kunt u altijd terecht bij uw arts.
Het onderzoek duurt 2 tot 5 minuten.
Soms moet er contrastmiddel toegediend worden om de RX-opname te maken. Moderne jodiumhoudende contrastmiddelen zijn veilige middelen, waarbij slechts zelden bijwerkingen voorkomen. Bij een allergische reactie op jodiumhoudende contrastmiddelen kunt u tijdelijk last hebben van:
Als u weet dat u overgevoelig of allergisch bent aan deze middelen, moet u de verpleegkundige vóór aanvang van het onderzoek verwittigen.
Als u last hebt van jodiumallergie, worden contrastonderzoeken enkel onder strikte voorwaarden uitgevoerd, met behulp van medicatie die de overgevoeligheid voor jodium onderdrukt. De voorbereiding duurt dan 24 uur. Het onderzoek zelf zal in dat geval niet op dezelfde dag uitgevoerd kunnen worden.
De beelden worden na het onderzoek door de arts-radioloog bekeken om te zien of de beelden goed zijn. Daarna worden de beelden doorgestuurd naar het PACS (beeldverwerkend systeem van het UZA).
Als het onderzoek klaar is, gaat u terug naar de kleedruimte om u terug aan te kleden. Daarna mag u vertrekken. Als er contrastmiddel is gegeven, moet u erop letten de rest van de dag voldoende water te drinken (minstens 2 liter indien mogelijk). Zo verdwijnt de contrastvloeistof sneller uit uw lichaam.
Direct na het onderzoek bekijkt de radioloog de beelden in een andere ruimte op een speciaal beeldscherm en maakt zij/hij een verslag. Dit verslag zal naar de aanvragende arts worden opgestuurd of eventueel na enkele minuten met u worden meegegeven. De aanvragende arts zal de resultaten met u bespreken. Hebt u voor de dag van het onderzoek een attest werkonbekwaamheid nodig voor uw werkgever? Vraag dit dan aan de inschrijfbalie.