Parkinson: neuromodulatie
Neuromodulatie is het beïnvloeden van de werking van de zenuwbanen. De behandeling kan ingezet worden bij de ziekte van Parkinson.
Soms kan een invasieve neurmodulatiebehandeling (inplanting van hersenstimulator) of niet-invasieve neuromodulatiebehandeling (neurofeedback) ervoor zorgen dat u opnieuw controle krijgt over uw bewegingen.
Hoe werkt neuromodulatie?
Diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation of DBS) kan beven of overbeweeglijkheid onderdrukken. Een elektrode in de hersenen stimuleert specifieke zenuwbanen te stimuleren.
Wie komt in aanmerking?
Patiënten komen alleen in aanmerking als
- de symptomen hun dagelijks functioneren erg belemmeren
- als medicatie niet genoeg helpt
Hoe verloopt de ingreep?
De neurochirurg plaatst een elektrode in de hersenen. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving, aangezien de patiënt wakker moet zijn. De precieze plaats van de elektrode wordt namelijk bepaald tijdens de ingreep zelf, afhankelijk van het vastgestelde effect.
Wat zijn de resultaten?
De resultaten zijn zeer gunstig. DBS geeft patiënten opnieuw controle over hun bewegingen. Sommige patiënten stellen het jarenlang heel goed. Anderen krijgen op de duur opnieuw last van symptomen doordat hun ziekte verder evolueert.