Onderzoeken bij kinderen met kanker
Bloedonderzoek
Onderzoek van een bloedstaal van uw kind. Soms wordt een verdovende crème gebruikt om het ongemak van de prik te verminderen.
Beenmergpunctie
Onderzoek van het beenmerg. Het beenmerg is het orgaan waar het bloed wordt gevormd. Met een naald wordt een beetje beenmerg opgezogen en naar het labo verstuurd voor verder onderzoek. Beenmerg ziet er net uit zoals bloed. Meestal gebeurt dit onderzoek onder volledige verdoving.
Lumbaalpunctie (LP, ruggeprik)
Onderzoek van het ruggemergvocht. De hersenen en het ruggemerg worden omgeven door lumbaalvocht. Door een prik in de rug wordt een beetje vocht opgevangen en dan verder onderzocht. Soms wordt zo ook chemotherapie toegediend. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een verdovende crème en een masker met lichte verdoving.
Biopsie
Er wordt een stukje van het zieke weefsel operatief door de chirurg weggenomen. Dit weefsel wordt in het laboratorium onder de microscoop verder onderzocht.
Beeldvorming (scans):
Om te onderzoeken waar een gezwel zich juist bevindt wordt gebruik gemaakt van verschillende types van scans en radiografieën (CT, echo, MR-onderzoek, PET). Soms wordt uw kind licht verdoofd omdat hij/zij lang moet stilliggen voor sommige van deze onderzoeken. Soms wordt contrastmiddel toegediend (via de mond of via het bloed).