Niche van de baarmoeder

Wat is een niche van de baarmoeder?

Een niche is een holtevormig litteken (uitpuiling) in de baarmoeder dat ontstaat na een keizersnede. De uitpuiling bevindt zich ter hoogte van het litteken van de keizersnede en kan verschillende klachten geven.

Wat zijn de symptomen?

Klachten die bij een niche kunnen voorkomen zijn:

  • Lichtrood tot bruin bloedverlies, vooral na de menstruatie (postmenstruele spotting)
  • Pijnklachten
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Complicaties bij een volgende zwangerschap, bijvoorbeeld bij de inplanting van de moederkoek

Hoe wordt een niche vastgesteld?

De diagnose van een niche gebeurt meestal met een (vaginale) echografie. Hierbij brengen we via de baarmoederhals vaak een zeer klein buisje tot in de baarmoeder, om tijdens de echografie vocht (meestal een eenvoudige wateroplossing) in de baarmoeder te spuiten.

Als we ook een idee willen hebben van de doorgankelijkheid van de eierstokken, spuiten we een speciale oplossing in tijdens de echografie. Deze procedure heet een HyFoSy (Hystero-Foam Sonography) en vervangt de vroegere hysterografie.

Hoe wordt een niche behandeld?

De behandeling van een niche bestaat uit een operatieve ingreep. Zowel een kijkoperatie langs de buik (laparoscopie) als een kijkoperatie vanuit de vagina doorheen de baarmoederhals (hysteroscopie) zijn mogelijk. In beide gevallen verwijderen we de niche (resectie) en voeren we een baarmoederreconstructie uit.

Laatst aangepast: 24 november 2020
Auteur(s): Team gynaecologie