Myomectomie

Waarvoor dient een myomectomie?

Myomen (vleesbomen of fibromen) van de baarmoeder die klachten geven, zoals pijn of bloedingen, kunnen verwijderd worden tijdens een myomectomie. De baarmoeder zelf wordt bij deze ingreep niet verwijderd.

Hoe verloopt een myomectomie?

Hoe de ingreep gebeurt, hangt af van de plaats van het myoom:

  • Als het myoom vooral uitpuilt in de baarmoederholte, gebeurt de ingreep met een hysteroscopie (hysteroscopische myomectomie)
  • Als het myoom meer naar de buikholte toe groeit, gebeurt de ingreep met een laparoscopie (laparoscopische myomectomie).
  • Enkel bij erg grote myomen kan het gebeuren dat een buikoperatie met een snede in de buik moet gebeuren (laparotomie).

Hysteroscopische myomectomie

De arts brengt via de vagina een kijkbuisje aan in de baarmoederholte. Zo kan de arts de baarmoederholte goed bekijken en met een fijn elektrisch mesje de zichtbare myomen verwijderen. Bij hevige bloedingen kan op deze wijze eventueel ook het volledige baarmoederslijmvlies verwijderd worden. In het UZA gebruiken we hiervoor de zogenaamde Novasure-techniek, waarbij de arts met een zeer verfijnd elektromagnetisch apparaatje zeer gecontroleerd de binnenwand van de baarmoeder zal verschroeien.

Lees hier meer over het verloop van een hysteroscopie.

Laparoscopische myomectomie

De arts brengt via een kleine insnede onder de navel een kijkbuisje aan en verwijdert de zichtbare vleesbomen in de buikholte. Afhankelijk van de plaats en de grootte van het myoom gebruiken we hiervoor een gewone laparascopie of robotchirurgie (Da Vinci). We bespreken op voorhand met u of we de Da Vinci kunnen gebruiken. Met speciale apparatuur kunnen we op minimaal invasieve wijze grote myomen in stukjes knippen (morcelleren). In het UZA hebben we zeer ruime ervaring met deze technieken.

De ingreep gebeurt bijna altijd in dagopname zonder overnachting, tenzij u de uren na de ingreep te veel ongemak in de buik ondervindt. Dan raden we u aan om een nachtje in het ziekenhuis te blijven.

Na de laparoscopie

Na de laparoscopie:

  • hebt u draadjes (die vanzelf oplossen) ter hoogte van de toegangspoorten van de kijkbuisjes en daarover een klever. De draadjes verteren langzaam over 3 tot 4 weken. Mochten ze u hinderen, mag u ze vanaf 7 dagen na de ingreep laten verwijderen.
  • kunt u wat vaginaal bloedverlies hebben door de behandeling van de baarmoeder (4-7 dagen na de ingreep).
  • ontwikkelt zich soms een blauwe plek ter hoogte van de insteekplaatsen.
  • kunt u wat last hebben van schouderpijn door de lucht die het middenrif prikkelt en die nodig is om goed zicht te krijgen tijdens de ingreep. Deze pijn verdwijnt binnen de 48 uur.
  • kunt u thuis douchen.
  • krijgt u enkele reserveklevers mee.
  • kunt u paracetamol nemen tegen de pijn.

Hoe verloopt de opvolging?

Enkele weken na de ingreep komt u op nacontrole. Hier bekijken we uw wondjes, maken we een controle echografie van de baarmoeder en bespreken we (eventueel) het microscopisch onderzoek van het verwijderde myoom.

Laatst aangepast: 18 september 2023
Auteur(s): Team gynaecologie