Moedervlekjes

Bij de videoregistratie met het Microdermtoestel worden sommige moedervlekjes (naevi) gescand met de computer om te zien of er melanomen bij zijn. Het scannen gebeurt niet met straling maar met een video-opname. Het doel is om de evolutie van moeilijk te beoordelen pigmentvlekken te kunnen opvolgen in plaats van ze dadelijk weg te snijden.

afbeelding scannen moedervlekjes

Hoe verloopt de scan?

De arts plaatst de scanner op uw huid en bekijkt uw moedervlekjes op het computerscherm. Als er geen verdachte of moeilijk te beoordelen pigmentvlekken aanwezig zijn, worden er geen vlekjes ingescand.

Praktisch

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Het onderzoek gebeurt steeds op afspraak en wordt gepland onder 'microderm 30'.

Als u een eerste keer alle vlekjes wil laten nakijken, dan kan dit op een gewone raadpleging. In 2 situaties moet er een microdermconsultatie gepland worden: ofwel op vraag van de arts, ofwel als de vlekjes reeds eerder ingescand zijn. Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Het onderzoek gebeurt steeds op afspraak en wordt gepland onder ‘pigment 30’, vermeld dit zeker als u een afspraak moet maken.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team dermatologie