Leveranatomie

De lever is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het bevindt zich in de bovenbuik net onder het middenrif of diafragma.

Leverfunctie

De lever heeft veel functies. Enkele belangrijke leverfuncties zijn:

  • Voedingsstoffen omzetten afkomstig uit de darm naar bouwstoffen voor het lichaam.
  • Stollingsfactoren en eiwitten aanmaken.
  • Hemoglobine afkomstig van rode bloedcellen omzetten tot bilirubine en uitscheiden in de gal.

Linker- en rechterlever

De lever ontvangt bloed via 2 wegen:

  • via de poortader of vena porta, afkomstig uit het maagdarmsysteem en rijk aan voedingsstoffen opgenomen door de darm
  • via de leverslagader of arteria hepatica, rijk aan zuurstof

Beide aanvoerwegen lopen parallel en splitsen min of meer gelijkmatig naarmate ze vertakken in de lever. Zowel de poortader als de leverslagader splitsen normaal in een linker- en rechtertak net onder de lever. Deze splitsing bepaalt wat de chirurg bedoelt met de linker- en de rechterlever. Deze opsplitsing volgens bloedaanvoer loopt niet samen met de anatomische beschrijving van de linker- en rechterleverlob (zoals in het schema).

Hoofdgalweg

De gal die in de lever wordt aangemaakt, verlaat de lever via kleine galwegen die min of meer dezelfde verdeling volgen als de poortader en de leverslagader. De galwegen komen dan ook vaak samen in een linker- en rechtergalweg die dan de hoofdgalweg vormen onder de lever. Deze loopt doorheen de pancreaskop en mondt uit in de twaalfvingerige darm (duodenum).

Galblaas

De galblaas hangt vast aan de leveronderrand, op de splitsing van de linker- en rechterlever en is eigenlijk niet meer dan een blindeindigend reservoir dat in verbinding staat met de hoofdgalweg.

Leveraders

Het bloed verlaat de lever via 3 grote leveraders of venae (sus)hepaticae (rechts, midden en links) die net onder het middenrif meteen in de holle ader of vena cava uitmonden.

De verdere opsplitsing van de poortader, leverslagader en galwegen in kleinere takken en de ligging van de leveraders zorgt voor een verdere opdeling van de lever in 8 segmenten:

  • De leversegmenten 1 tot en met 4 worden beschouwd als de linkerlever.
  • De segmenten 5 tot en met 8 als de rechterlever.

Deze opdeling is niet zichtbaar aan de buitenzijde van de lever en kan enkel door middel van beeldvorming zoals echografie, CT-scan of MRI achterhaald worden.

 

Laatst aangepast: 30 april 2012
Auteur(s): Team hepatobiliaire chirurgie