Hoofdpijn door pijnstillers

Overmatig gebruik van pijnstillers kan chronische hoofdpijn veroorzaken.

Kenmerken

Chronische hoofdpijn door overmatig medicatiegebruik:

  • is meer dan 15 dagen per maand aanwezig
  • treedt op als u meer dan 3 maanden pijnstillers neemt
  • ontstaat of verergert door inname van pijnstillers

De hoofdpijn is er bijna dagelijks, vanaf het ontwaken. Medicatie neemt deze pijn maar even weg.

Enkele cijfers

Overmatig gebruik van medicatie is een van de drie meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn. Het komt voor bij 1,5% van de bevolking, en vaker bij vrouwen.

Ontstaan

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe hoofdpijn door overmatig gebruik van medicatie ontstaat. Aan de basis ligt meestal een bestaande hoofdpijn zoals migraine of spanningshoofdpijn. De patiënt neemt medicatie om de pijn te verminderen. Maar langdurig en frequent gebruik van pijnstillers kan net de gevoeligheid voor hoofdpijn verhogen. De hoofdpijn komt dan snel terug, ondanks het gebruik van een pijnstiller. De enige manier om de cirkel te doorbreken is volledige onthouding van de uitlokkende medicatie.

Uitlokkende medicatie

Alle hoofdpijnstillende medicatie kan bij overmatig gebruik hoofdpijn veroorzaken.

Het risico ligt hoger bij ergot-derivaten (bv. Cafergot®) en triptanen (bv. Imitrex®, Zomig®) dan bij aspirine, Dafalgan® en onstekingsremmers (bv. Ibuprofen®, Nurofen®).

Behandeling

In de eerste plaats: stoppen met inname van de pijnstillende medicatie. Dit kan met de hulp van uw huisarts of tijdens een ziekenhuisopname.

Bij het stoppen kunnen ontwenningsverschijnselen optreden zoals tijdelijke toename van de hoofdpijn, onrust, slaapstoornissen, misselijkheid. Meestal gebeurt dit binnen de 7 dagen en gedurende ongeveer 3 weken. Uw arts kan een overgangsbehandeling starten om deze verschijnselen te milderen. Als uw hoofdpijn een andere oorzaak heeft, zoals migraine, kan uw arts eventueel een preventieve therapie starten.

Na ontwenning mag u geen pijnstillers meer nemen bij hoofdpijn. Ga regelmatig langs bij uw huisarts voor opvolging. Raadpleeg uw arts als uw hoofdpijn na de ontwenning terugkeert.

Slaagkans

Bij 75% van de patiënten is de ontwenning succesvol. De grootste risicofactor voor herval is het te snel grijpen naar medicatie uit angst voor pijn.

Laatst aangepast: 19 november 2021
Auteur(s): Team neurologie