Hoesten bij kinderen

Wat is hoesten?

Hoesten is geen ziekte, maar een symptoom. De oorzaak is meestal een onschuldige luchtweginfectie, zoals een verkoudheid. Door te hoesten probeert het lichaam de slijmen, virussen en bacteriën uit de luchtwegen te verwijderen. Hoesten is dus een nuttige reflex die u niet zomaar mag onderdrukken.

Een acute hoest kan tot drie weken duren. Duurt de hoest langer, dan spreek je van een chronische hoest.

Kinderen tot  zes jaar kunnen makkelijk zes tot acht keer per jaar een acute luchtweginfectie hebben. De infectie verdwijnt meestal na een week of tien dagen, maar de hoest kan een stuk langer aanslepen. Het is dus mogelijk dat een kind bijna de hele winter lang hoest doordat het de ene verkoudheid na de andere krijgt.

Hoe wordt hoesten behandeld?

Acute hoest komt meestal door een virale luchtweginfectie en gaat vanzelf over. 

Hoestsiroop

Het nut van hoestsiropen is niet wetenschappelijk bewezen. Er zijn twee soorten hoestsiropen: siropen die de hoestreflex onderdrukken en de slijmverdunners.

Medicijnen hebben ook nadelen:

  • onderdrukken van de ademhaling
  • vernauwen van de luchtwegen
  • bijkomende bacteriële infectie door slijm 
  • ontstaan van meer slijmen

Het gebruik van medicatie bij een acute hoest wordt dus afgeraden, zeker bij kinderen jonger dan zes jaar. Meer informatie op www.eengeneesmiddelisgeensnoepje.be.

Neusspoeling en neusdruppels 

Regelmatig de neus spoelen met een fysiologische zoutoplossing en neusdruppels kunnen helpen. Geef neusdruppels niet langer dan een week, zo niet kan de neus chronisch verstopt raken. Aerosollen of puffen heeft bij een acute hoest geen zin. Een lepel honing een paar keer per dag kan ook helpen tegen een verkoudheid. Geef geen honing aan kinderen jonger dan één jaar.

Ernstige klachten

Soms is het wel nodig om naar uw huisarts of kinderarts te gaan. Alarmsignalen zijn:

  • aanslepende koorts (langer dan drie dagen)
  • veel ongemak of pijn
  • moeilijk of piepend ademen
  • veel braken
  • niet meer kunnen eten of drinken
  • als de hoest of verkoudheid na een week nog niet verbeterd is

Voor ernstigere luchtweginfecties bestaan er namelijk andere richtlijnen. 

Snelle hulp bij chronische klachten

De dienst longziekten van het UZA heeft een apart spreekuur voor kinderen met ernstige chronische klachten van de luchtwegen. Mits doorverwijzing van de huis- of kinderarts kan uw kind er binnen een à twee weken terecht.

Laatst aangepast: 16 augustus 2019
Auteur(s): Team pneumologie kinderen