Herstel na een verzakkingsoperatie

Ontwaken na een verzakkingsoperatie

Als u wakker wordt na de operatie heeft u mogelijk een blaassonde (een buisje) die urine uit de blaas in een zak afvoert, en/of een soort tampon (een ‘wiek’) die in uw vagina wordt geplaatst om bloedingen te voorkomen. Hoe lang deze op hun plaats moeten blijven, hangt af van uw persoonlijke situatie (meestal tussen 2-24 uur). Uw arts zal bespreekt dit met u.

Preventie van diepe veneuze trombose

Het risico op een diepe veneuze trombose (bloedstolsels in de aderen in de benen) neemt toe als u een lange periode niet actief bent, zoals tijdens en na een operatie. Om dit risico te minimaliseren krijgt u vaak een injectie met bloedverdunners en compressiekousen. Soms gebruiken we ook speciale apparaten op uw onderbenen om tijdens operatie de onderbenen te masseren.

De beste manier om de vorming van bloedstolsels te voorkomen is na de operatie zo snel mogelijk uit bed zijn. Probeer dagelijks drie tot vier korte wandelingen te maken.

Pijn/ongemak na een operatie

Lichte pijn of ongemak in de lies, vagina en onderbuik is normaal. Als u een sacrospineuze suspensie heeft gehad (vaginaal gewelf) of een vaginale hysterectomie kunt u ook een scherpe of zeurende pijn ervaren in uw bil(len). De pijn zou elke week geleidelijk moeten afnemen. Het duurt enkele weken voordat de pijn volledig is verdwenen. U krijgt pijnstillers om u comfortabel te houden.

Pijnstilling moet met regelmatige tussenpozen worden genomen. Wacht niet tot de pijn te hevig wordt voordat u medicatie gebruikt. Als u hevige pijn ervaart die helemaal niet verandert, neem dan na het innemen van pijnmedicatie, contact op met uw arts.

Blaasfunctie na een verzakkingsoperatie

Ongeveer 5-10% van de vrouwen heeft moeite met het legen van de blaas na een verzakkingsoperatie. Dit kan komen door een zwelling of andere oorzaken die meestal binnen een paar dagen tot twee weken verdwijnen. Zelden zullen we daarvoor langer dan enkele uren een blaassonde behouden. U zal ook merken dat uw urinestroom langzamer is of anders dan voor de operatie. Dit wordt spontaan terug normaal.

Darmfunctie na een verzakkingsoperatie

Constipatie is een veelvoorkomend probleem na een operatie. Vermijd overmatige inspanning om ​​stoelgang te maken, want dit oefent druk uit op de hechtingen in de vagina. Probeer veel fruit en vezels te eten en drink veel vocht om uw ontlasting zacht te houden na de operatie. Na een operatie worden vaak ontlastingverzachters en/of laxeermiddelen voorgeschreven om constipatie te helpen voorkomen. Neem deze zoals geadviseerd door uw arts. Sommige vrouwen ervaren na de operatie brandende of stekende pijnen in het rectum (rond de aars; endeldarm). Dit is meestal normaal en neemt binnen enkele dagen na de operatie af.

Bloeden en vaginale afscheiding na een verzakkingsoperatie

Het is normaal om na de operatie licht vaginaal bloedverlies te hebben. Aanvankelijk kan het bloed helderrood zijn, later verandert dit meestal naar roodbruin. De hoeveelheid bloedingen kan per dag verschillen. U kunt bv. ook meer bloeden na het lopen. De bloedingen zullen in de loop van de weken afnemen. Als u last heeft van hevige helderrode bloedingen, neem dan contact op met uw arts. Naarmate de bloeding afneemt, kunt u een geelwitte afscheiding opmerken die nog ongeveer acht weken aanhoudt. Deze afscheiding komt doordat de hechtingen in de vagina oplossen. Gebruik de eerste zes weken na de operatie geen tampons, eventueel wel maandverband en inlegkruisjes.

Baden en douchen na een verzakkingsoperatie

U kunt douchen zodra u er zin in heeft. Veel mensen douchen de dag na de operatie. Douchen heeft de eerste zes weken daarna de voorkeur boven baden.

Eten en drinken na een verzakkingsoperatie

U kunt gewoon eten en drinken zodra uw eetlust weer is teruggekeerd na de operatie, dat is meestal na enkele uren. U kunt alles eten wat u maar wilt, maar streef naar voedzame voeding die uw lichaam zal helpen genezen. Probeer vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en vezels te eten en drink veel water om uw ontlasting zacht te houden (zeker 2 liter per dag).

Roken na een verzakkingsoperatie

Het wordt aanbevolen om alle gebruik van tabaksproducten te staken vóór de operatie en om het gebruik ervan na de operatie niet te hervatten. Nicotine verhoogt het risico op wondinfectie en kan leiden tot gestoorde wondgenezing. Een goed moment om definitief met tabak te breken.

Bewegen na een verzakkingsoperatie

Wandelen is een goede vorm van activiteit omdat het uw lichaam weinig belast en bloedklonters in de bloedvaten voorkomt. Begin de dag na de operatie al met kleine wandelingen en blijf dagelijkse wandelingen maken. Beoefen de eerste zes weken geen fitness, zwemmen of andere intensieve sporten. Vermijd meer dan 9 kilogram te tillen (bv. kinderen, zware tassen, enz.) en vermijd inspanning met hoge impact (bv. hardlopen, gymnastiektraining, gewichtheffen, paardrijden, enz.). Deze activiteiten oefenen druk uit op de wonde, kunnen de genezing hinderen en herval van de verzakking bevorderen.

Geslachtsgemeenschap na een verzakkingsoperatie

Vermijd vaginale seks tot zes weken na de operatie. De hechtingen in de vagina kunnen beschadigd worden gedurende deze periode. Uw arts zal u tijdens uw postoperatieve bezoek evalueren en vertellen of, en wanneer het veilig is om vaginale geslachtsgemeenschap te hervatten. Wanneer u vaginale seks hervat, kan dit in het begin een beetje ongemakkelijk zijn. Wees langzaam en voorzichtig. Als geslachtsgemeenschap na drie tot vier maanden nog steeds oncomfortabel blijft, vraag dan advies aan uw arts.

Autorijden en fietsen na een verzakkingsoperatie

U mag niet autorijden als u kalmerende pijnstillers gebruikt of er niet zeker van bent dat u een noodstop zou kunnen uitvoeren als dat nodig zijn. Algemene richtlijn: vermijd zelf achter het stuur zitten bij autorijden gedurende één tot twee weken. Als als u het niet zeker weet, raadpleeg dan uw arts. Fietsen kan een zekere druk geven op de geopereerde streek, daraom raden we algemeen aan een tweetal weken niet te fietsen.

Weer aan het werk na een verzakkingsoperatie

De meeste patiënten gaan na ongeveer twee tot zes weken weer aan het werk. Dit hangt af van de operatie, het herstel en het soort werk dat u doet. Het kan raadzaam zijn om een verkorte werkdag te organiseren of lichte taken op te nemen wanneer u voor het eerst weer aan het werk gaat, vooral als uw werk langdurig staan ​​of zwaar tillen inhoudt. Uw medisch team zal dit met u bespreken.

Bekkenbodemoefeningen

Begin met de bekkenbodemoefeningen wanneer u zich er klaar voor voelt, meestal één tot twee weken na de operatie. Pas na een zestal weken gaan we meer intens oefenen. Bespreek dit met uw arts.

Laatst aangepast: 01 juli 2022