Fertiliteitspreservatie (oncofreezing) bij kinderen

Ondergaat uw dochter binnenkort een oncologische behandeling? Deze behandeling kan een nadelig effect hebben op de vruchtbaarheid van uw kind.

Het risico op onvruchtbaarheid is niet altijd goed te voorspellen en kan bovendien variëren [hoog, matig, laag]. Indien er bij uw kind een matig of hoog risico is op onvruchtbaarheid door de behandeling, zal uw behandelende oncoloog dit met u bespreken. 

Er zijn tegenwoordig mogelijkheden om te proberen de vruchtbaarheid van uw kind veilig te stellen voordat zij met de behandeling begint. Deze procedures hebben geen negatief effect op de ziekte van uw kind en zijn ook niet schadelijk voor de toekomstige kinderen van uw kind.

Opties om de vruchtbaarheid van uw kind te beschermen

Bewaren van eierstokweefsel

Deze procedure kan reeds toegepast worden vanaf zeer jonge leeftijd. Hierbij wordt via een kijkoperatie een deel van een eierstok of een volledige eierstok verwijderd en ingevroren. De ingreep kan heel snel ingepland worden, zodat de oncologische behandeling hierdoor niet moet worden uitgesteld. Tijdens diezelfde narcose kunnen eventueel bijkomende ingrepen gebeuren, die noodzakelijk zijn voor de start van de oncologische behandeling, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een poortkatheter of een eventuele punctie.

De bewaring van eierstokweefsel is door het RIZIV vergoed voor een periode van 10 jaar. De bewaring kan nadien verlengd worden.

Bewaren van eicellen

Deze techniek is enkel mogelijk voor meisjes die al in de puberteit zijn (die al hun menstruatie hebben doorgekregen) én indien er 2 weken tijd is vóór de start van de oncologische behandeling. In dat geval worden de eierstokken hormonaal gestimuleerd en de eicellen worden met een punctie weggenomen. De bekomen rijpe eicellen worden ingevroren.

De hormonale stimulatie en de bewaring van de eicellen is door het RIZIV vergoed voor een periode van 10 jaar. De bewaring kan nadien verlengd worden. 

Afschermen of verplaatsen van de eierstokken

Dit wordt toegepast voordat uw dochter bestraald wordt, indien de eierstokken in het bestralingsveld zouden liggen. Ondanks de verschillende mogelijkheden die we kunnen bieden, is er geen 100% garantie op latere vruchtbaarheid. We doen echter wel het maximale om de kans zo groot mogelijk te maken, zonder het oncologische behandeltraject te beïnvloeden.

Belangrijk

Vraag steeds een afspraak voor een gesprek via de behandelend oncoloog van uw dochter. 

De artsen en verpleging van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde zijn steeds bereikbaar om u op zeer korte tijd hierover meer informatie te geven en al uw vragen te beantwoorden.

Laatst aangepast: 08 maart 2023
Auteur(s): Team fertiliteit