Embolisatie van myomen

Myomen zijn goedaardige bolvormige gezwellen of knobbels, die uit spier- en steunweefsel van de baarmoeder bestaan. Ze bevinden zich meestal in de baarmoederholte of -spier, maar kunnen uitzonderlijk ook elders in het lichaam voorkomen en bijvoorbeeld naar de buikholte uitpuilen. Andere namen voor een myoom zijn: vleesboom, fibroom, leiomyoom, fibromyoom.

Als myomen klachten veroorzaken, is een behandeling aangeraden. De behandeling kan bestaan uit medicatie, heelkunde en embolisatie.

Hoe verloopt de embolisatie van myomen?

Voor, tijdens & na

Voor de embolisatie

We nodigen je uit op de consultatie radiologie om de procedure en enkele opties te bespreken. Je kan hier ook terecht met al je vragen. We bepalen samen de datum van de embolisatie op een voor jou geschikt moment.

De embolisatie

De interventieradioloog voert de ingreep uit in de angiografiekamer (kamer voor bloedvatonderzoek) op de dienst radiologie. De embolisatie gebeurt meestal onder lokale verdoving.

De interventieradioloog prikt de lies aan en schuift via de liesslagader een katheter op tot aan het myoom. Zodra de katheter goed zit, wordt contrastvloeistof ingespoten en maken we röntgenopnames van de bloedvaten (angiografie). Vervolgens maakt de interventieradioloog de bloedvaten die het myoom voeden dicht met kleine partikels. Door deze bloedvaten af te sluiten, zullen de myomen krimpen terwijl de baarmoeder zelf intact blijft. 

Na de embolisatie

Je verblijft na de embolisatie minstens één nacht in het ziekenhuis, mogelijk meer indien je pijnklachten onvoldoende verbeteren.

Mogelijke ongemakken en pijnstilling

Tijdens de procedure zal je naast de verdovingsprik in de lies niet veel ongemak ervaren. Het vertragen van de bloedtoevoer naar de baarmoeder kan voor een krampende pijn zorgen, vergelijkbaar met een ernstige menstruatiekramp. Om deze pijnklachten voor te zijn is een optimale pijnstilling essentieel. 

Er zijn twee mogelijkheden voor een optimale pijnstilling. Je kiest zelf mee de gewenste vorm van pijnstilling.

Morfine pomp

Via een infuus kan je gereguleerd zelf morfine toedienen indien noodzakelijk. De gedoseerde pijnstilling die je krijgt kan je controleren door te drukken op een knop. De maximale hoeveelheid morfine is van tevoren ingesteld en er kan nooit sprake zijn van een overdosis. De morfine kan in de loop van de dag gecontroleerd worden afgebouwd, wanneer de pijnklachten verminderen.

Epiduraal

Via een injectie laag in de rug (ruggenprik) kan er een infuusslangetje in het ruggenmergvloeistof gebracht worden, waarmee we na de operatie  verdovingsvloeistof kunnen toedienen. Omdat de verdoving ook de zenuwen naar de blaas kan verdoven, krijg je een blaaskatheter. Door de medicatie wordt het gehele onderlichaam verdoofd. De gedoseerde pijnstilling die je krijgt kan je zelf controleren door te drukken op een knop.

Team
Consulent interventieradiologie
Interventieradioloog
Interventieradioloog
Laatst aangepast: 13 juli 2021
Auteur(s): Team interventieradiologie