Embolisatie van een vasculaire malformatie

Een vasculaire malformatie is een meestal aangeboren abnormale verbinding tussen de verschillende bloedvaten, waarbij zowel de slagaders, haarvaten en aders zijn betrokken. Er zijn verschillende types van vasculaire malformaties met de nadruk meer op de slagaders, de haarvaten of de aders.

Vasculaire malformaties kunnen in elk deel van het lichaam voorkomen en afhankelijk van de plaats en aard van de vaatafwijking zal bekeken worden of embolisatie of een andere behandeling is aangewezen.

De embolisatie kan zowel via de bloedvaten zelf verlopen (met de angiografietechniek) als door het rechtstreeks aanprikken van het vaatletsel. Soms zijn meerdere behandelingen nodig en soms zelfs een combinatie van behandelingen. De meeste ingrepen zijn onder algemene narcose, maar sommige kunnen ook met lokale verdoving worden gedaan. 

Onze artsen kunnen met jou op consultatie de aandoening en de mogelijkheden van embolisatie of andere behandelingen met jou bespreken. Elke ingreep heeft voor- en nadelen. Dit zal ook doorgenomen worden, voordat de beslissing samen met jou wordt gemaakt welke behandeling(-en) wordt gedaan.   

Hoe verloopt de embolisatie van een vasculaire malformatie?

De interventieradioloog voert de ingreep uit in de angiografiekamer (kamer voor bloedvatonderzoek) op de dienst radiologie.

De interventieradioloog prikt de lies aan en schuift via de liesslagader een katheter op tot aan de vasculaire malformatie. Zodra de katheter goed zit, wordt contrastvloeistof ingespoten en maken we röntgenopnames van de bloedvaten (angiografie). Vervolgens sluit de interventieradioloog de abnormale verbinding tussen de bloedvaten af met een speciaal soort weefsellijm, coils of ander materiaal. De manier van emboliseren is afhankelijk van het aneurysma zelf, de locatie en de toegangsweg. 

In enkele gevallen kan een vasculaire malformatie ook direct behandeld worden, door een kleine naald te plaatsen in de malformatie en zo middels lijm of coils de abnormale verbinding af te sluiten.

Wanneer contact opnemen met je arts?

Heb je last van een bijwerking? Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige. Bijwerkingen zijn zelden levensbedreigend. Toch is het belangrijk om de arts zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Je arts kan je misschien medicijnen voorschrijven die je klachten verlichten. 

Team
Consulent interventieradiologie
Interventieradioloog
(kliniekhoofd interventieradiologie)
Interventieradioloog
Interventieradioloog
Geassocieerd arts interventieradiologie
Laatst aangepast: 17 augustus 2021
Auteur(s): Team interventieradiologie