Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

CT-scan

Een CT-scan (Computer Tomografie) is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van röntgenstraling. U wordt in een apparaat geschoven dat de doorgelaten straling detecteert en meet. Een computer zet de opgevangen signalen om in 3D-informatie die op een beeldscherm bekeken wordt. De blijvende technische innovaties zorgen ervoor dat er steeds minder straling nodig is tijdens het onderzoek.

Waarom wordt een CT-scan uitgevoerd?

De CT-scan wordt gebruikt om alle delen van het menselijk lichaam te onderzoeken.

Waarop moet u letten voor een CT-scan kan uitgevoerd worden?

Meld bij de afspraak én aan de verpleegkundige voor het onderzoek indien er sprake is van:

 • Mogelijke zwangerschap
 • Contrastallergie (jodium)
 • Mastocytose
 • Mogelijke nierfunctiestoornissen
 • Diabetes en in het bijzonder medicatiegebruik met Metformine (Glucophage, Metformax en Methformine)
 • Ziekte van Kahler of Waldenström
 • Schildklierstoornissen

Bij twijfel of vragen kunt u altijd terecht bij uw arts.

Hoe verloopt een CT-scan?

 1. Meld u aan bij de inschrijfbalie van de radiologie-afdeling (route 143, 2de verdieping) om ingeschreven te worden.
 2. Ga naar wachtkamer 3. Mogelijk zullen we u vragen een vloeistof (water of verdund contrast) te drinken terwijl u wacht.
 3. U wordt door een verpleegkundige naar een omkleedruimte gebracht. U krijgt er uitleg over het onderzoek en zult gevraagd worden om het te onderzoeken lichaamsdeel vrij te maken. We vragen u ook alle metalen voorwerpen in dit lichaamsdeel (sierraden, horloge, piercings ...) uit te doen. Indien voor het onderzoek contraststof nodig is, zal er een infuus in uw arm geprikt worden.
 4. De verpleegkundige brengt u naar de onderzoeksruimte waar u op de onderzoekstafel gaat liggen. Vervolgens wordt u in het apparaat geschoven en zal het onderzoek beginnen.

Het onderzoek duurt ongeveer 2 tot 5 minuten, afhankelijk van het soort onderzoek en het te onderzoeken lichaamsdeel. De voorbereidingstijd en nazorg kunnen variëren van een half tot één uur.

voorbereiding

ct-scan

ct-scan

Wat zijn de mogelijke ongemakken en risico’s bij een CT-scan?

Als er IV contrast wordt gebruikt, dan kunt u tijdens inspuiting van dit contrast een warmtegevoel en soms een plasgevoel krijgen. U kunt ook een vreemde smaak in de mond of een kriebel in de keel krijgen. Dit verdwijnt vanzelf na enkele minuten.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van contraststof?

Moderne jodiumhoudende contrastmiddelen zijn veilige middelen, waarbij slechts zelden bijwerkingen voorkomen. Bij een allergische reactie op jodiumhoudende contrastmiddelen kunt u tijdelijk last hebben van:

 • niezen
 • papels (als een insectenbeet)
 • jeuk
 • benauwdheid
 • zwelling van keel/ogen/lippen

Als u weet dat u overgevoelig of allergisch bent aan deze middelen, moet u de verpleegkundige vóór aanvang van het onderzoek verwittigen.

Als u last hebt van jodiumallergie, worden contrastonderzoeken enkel onder strikte voorwaarden uitgevoerd, met behulp van medicatie die de overgevoeligheid voor jodium onderdrukt. De voorbereiding duurt dan 24 uur. Het onderzoek zelf zal in dat geval niet op dezelfde dag uitgevoerd kunnen worden.

Wat gebeurt er na een CT-scan?

De beelden worden na het onderzoek door de arts-radioloog bekeken om te zien of de beelden goed zijn. Daarna worden de beelden doorgestuurd naar het PACS (beeldverwerkend systeem van het UZA).

Als het onderzoek klaar is, gaat u terug naar de kleedruimte om u terug aan te kleden. Daarna mag u vertrekken. Als er contrast is gegeven, moet u erop letten de rest van de dag voldoende water te drinken (minstens 2 liter indien mogelijk). Zo verdwijnt de contrastvloeistof sneller uit uw lichaam.

Wanneer krijgt u de resultaten van een CT-scan?

Dezelfde dag van het onderzoek sturen we een definitief verslag naar de aanvragende arts. De aanvragende arts zal de resultaten met u bespreken.  Hebt u voor de dag van het onderzoek een attest werkonbekwaamheid nodig voor uw werkgever? Vraag dit dan aan de inschrijfbalie.

Lees meer over een coronaire CT-scan

Deze informatie werd laatst aangepast op woensdag 21 november 2018 - 11:11
Auteur(s): Team