Botox-behandeling oksels

afbeelding botox-behandeling okselsDe behandeling van oksels met botox gaat overmatig zweten tegen. De behandeling is nauwelijks pijnlijk en het effect houdt vrij lang aan. Botox blokkeert het zweetsignaal tussen de zenuwtjes in de huid en de zweetklieren. De zweetproductie neemt dan sterk af of stopt volledig. Dit proces duurt ongeveer 1 tot 2 weken. Het effect houdt een aantal maanden aan, daarna neemt de zweetproductie weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan.

 

Hoe verloopt de behandeling?

Eerst wordt een jodium-zetmeeltest uitgevoerd. Er wordt een isobetadine-oplossing aangebracht in de oksels, waar zetmeel over wordt gestrooid. Op zweetplaatsen kleurt het zetmeel zwart. Zo bakent de arts het huidgebied af dat behandeld moet worden. In deze zone spuit hij dan met een fijn naaldje botox in op gelijke afstanden, zeer oppervlakkig in de huid.

Bijwerkingen

Botox heeft geen invloed op het gevoel (aanraking of pijn), maar kan de werking van de spieren tijdelijk remmen. Dit komt maar zeer zelden voor. Zelden neemt de zweetproductie elders op de huid wat toe, maar dit gaat meestal vanzelf voorbij. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de injecties. Gemiddeld verbeteren de klachten aanzienlijk bij 90% van de patiënten.

De therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen.

Praktisch

Als voorbereiding op deze behandeling moet u 1 dag vooraf uw oksels scheren. De behandeling gebeurt na een voorafgaande raadpleging en is steeds op afspraak.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team dermatologie