Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een kwaadaardige ziekte die ontstaat in het slijmvlies van de baarmoederhals. De baarmoederhals is het onderste deel van de baarmoeder dat uitsteekt in de vagina en ongeveer 2 cm lang is.

Wat is de oorzaak van baarmoederhalskanker?

Het humaan papillomavirus (HPV) is de oorzaak van baarmoederhalskanker. Het virus wordt overgedragen via seksuele betrekkingen of intiem contact van huid op huid. Ongeveer 80 % van de bevolking is ermee besmet, en 1 % van de vrouwelijke draagsters krijgt ooit baarmoederhalskanker, als ze niet tijdig behandeld worden. Bij vier op vijf vrouwen verdwijnt HPV echter spontaan. 

Hoe wordt baarmoederhalskanker vastgesteld?

De diagnose baarmoederhalskanker wordt gesteld wanneer kankercellen in de baarmoederhals worden aangetroffen. Het uitstrijkje (Pap-test) is een test om vrouwen te onderzoeken op baarmoederhalskanker. Bij deze test worden cellen van de baarmoedermond afgeschraapt en onder de microscoop onderzocht op afwijkende cellen. Vrouwen boven de 25 jaar laten het beste om de 3 jaar een uitstrijkje nemen.

Wat is het vaccin tegen baarmoederhalskanker?

Sinds kort zijn er twee vaccins tegen HPV beschikbaar, Cervarix en Gardasil. Allebei bieden ze tot 100 % bescherming tegen HPV 16 en 18, twee types van het virus die samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 70 % van de baarmoederhalskankers in België. Doordat er ook een zekere bescherming is tegen een aantal andere HPV-types, beschermt het vaccin voor zowat 75%.

Aangezien het virus via seksueel contact wordt overgedragen, komt het erop aan te vaccineren voor meisjes seksueel actief zijn. Vandaar de keuze van de overheid om het vaccin terug te betalen voor meisjes tussen 12 en 18 jaar.

Wat zijn de klachten en symptomen van baarmoederhalskanker?

Baarmoederkanker kan zich aankondigen met een aantal symptomen:

  • abnormale afscheiding (soms met onaangename geur)
  • abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld tussen de menstruaties, na geslachtsgemeenschap of na de overgang
  • algehele zwakte

Hebt u een of meerdere van deze klachten? Raadpleeg dan altijd een arts.

Wat is een baarmoedersparende ingreep (trachelectomie)?

Dankzij de screening op baarmoederhalskanker worden tumoren vaak vroeg ontdekt. Met een baarmoedersparende ingreep (trachelectomie) kunt u na de operatie nog altijd zwanger worden.

Een baarmoedersparende ingreep bij baarmoederhalskanker is mogelijk als:

  • de tumor kleiner is dan 2 cm
  • u nog vruchtbaar bent
Laatst aangepast: 10 juli 2019
Auteur(s): Team gynaecologische kanker

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)