UZA foundation in jouw testament

vraag hier de brochure 'UZA foundation in jouw testament' aan. 

Jouw erfenis kan mensenlevens redden

Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe regels voor de erf- en schenkbelasting in Vlaanderen.
 • De belasting voor erfenissen aan goede doelen wordt verlaagd naar 0%. Dit is goed nieuws! Heb je UZA foundation in je testament staan, dan betekent dit dat het bedrag dat je schenkt volledig kan worden ingezet voor het project of onderzoek dat je graag steunt.
 • Ook de fiscale regeling rond duolegaten wordt gewijzigd. Voor overlijdens vanaf 1 juli 2021 levert het duolegaat geen fiscaal voordeel meer op. Als je in je testament UZA foundation al hebt opgenomen via de techniek van een duolegaat, dan kun je dit het best laten nakijken door je notaris en je testament aanpassen.
Denk je eraan op UZA foundation in je testament op te nemen? Je kan met je vragen altijd terecht bij Ann Verbeeck +32 3 821 41 97 of +32 498 07 71 20 of via email: uzafoundation [at] uza [dot] be.

Wetenschappelijk en klinisch onderzoek is van levensbelang. Dankzij dit onderzoek leren we elke dag bij, ontwikkelen we nieuwe behandelingen en verbeteren we onze zorgprocessen. Door UZA foundation op te nemen in je testament daar je bij aan de meest innovatieve behandelingen in de gezondheidszorg en geef je onze patiënten een toekomst. 

"Wetenschappelijk onderzoek is de motor voor klinische studies en innovatie. De bijdrage van onze schenkers en onze mecenassen is fundamenteel. Dit zorgt voor de vooruitgang van ons onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe of verbeterde behandelingen voor onze patiënten. Jouw steun aan onze onderzoekers zorgt voor een dynamiek en verniewing die het leven van onze patiënten beter maakt. We hopen dat we op jou kunnen rekenen en samen met jou verdere stappen in de ontwikkeling van nieuwe therapieën kunnen nemen." aldus Johnny Van der Straeten, voorzitter Raad van Bestuur van UZA foundation. 

Bloemen noch kransen

Er bestaan allerlei mogelijkheden om je idealen of die van een overleden dierbare te laten voortleven. Het is je misschien al opgevallen dat in een rouwbrief steeds vaker een rekeningnummer wordt vermeld met de vraag om in plaats van bloemen of kransen een storting te doen voor een goed doel. Niet zoiets als een tijdelijk boeket, maar een laatste daad van deugdzaamheid waar misschien het verschil mee kan gemaakt worden in het leven van een ander. Met de campagne "Bloemen noch kransen" van Testament.be kan je kiezen voor een gift aan een goed doel. Ook UZA foundation kun je opnemen als goed doel. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder: uzafoundation [at] uza [dot] be of neem contact op met Ann Verbeeck  +32 3 821 41 97 of +32 498 07 71 20.

UZA foundation als begunstigde in je testament

Een testament bepaalt wat er gebeurt met jouw vermogen na overlijden. Zonder testament gaat je erfenis naar je wettelijke erfgenamen. Dit zijn bijvoorbeeld je langstlevende echtgenoot, je kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, neven en nichten. Als je geen wettelijke erfgenamen hebt, gaat je erfenis integraal naar de overheid. Een testament opmaken kan dus belangrijk zijn. Met een testament kies je zelf wat er met je opgebouwd vermogen gebeurt. Een deel kan je toebedelen aan je wettelijke erfgenamen. Je kan ook een deel aan vrienden of goede kennissen achterlaten. Ook kan je beslissen om na te laten aan een goed doel of organisatie. Als je via je testament kiest voor steun aan UZA foundation dan bepaal je zelf welk onderzoek je wenst te steunen. Wij kunnen hierin advies geven, en respecteren daarbij uiteraard volledig jouw keuze.

Weet je niet goed hoe je hieraan begint? Neem contact op met ons en we helpen je op weg. Nadien kan je, samen met je notaris, je testament officieel laten registreren. 

Wil je meer weten over de verschillende soorten testamenten? Vraag hier de brochure 'UZA foundation in jouw testament' aan en ontdek alle mogelijkheden. 

Praktische gegevens

Als je beslist UZA foundation in je testament te vermelden, dan is het belangrijk om de UZA foundation te benoemen met de volgende gegevens. 

UZA foundation - Stichting Openbaar Nut
Drie Eikenstraat 655, 2650 Edegem
BE0646.860.732

Met daarbij vermelding van het onderzoek – of de onderzoeksgroep – die je wenst te ondersteunen.
Heb je vragen of twijfels? Neem contact op met ons en we bekijken de mogelijkheden. 

Hoe begin je met het opstellen van een testament?  

Volg onderstaande stappen en het opstellen van je testament wordt een stukje eenvoudiger.
 1. Wat zijn mijn bezittingen?
  Breng al je bezittingen in kaart. Wat is de waarde van al je bezittingen? Onder bezittingen verstaan we geld, aandelen, een appartement of huis, een grond, juwelen, een auto, verzamelingen etc. 
 2. Wie zijn mijn wettelijke erfgenamen?
  Je wettelijke erfgenamen zijn de personen die volgens de wet recht hebben op een deel van jouw bezittingen. Dit zijn je ouders en je kinderen die nog in leven zijn. Als de kinderen niet meer leven, gaat dit naar de kleinkinderen. 
 3. Aan wie wil ik wat geven?
  Ik heb mijn wettelijke erfgenamen in kaart gebracht, maar ik wil ook aan een goed doel iets geven. Som op aan wie je, naast je wettelijke erfgenamen, nog iets wil nalaten. UZA foundation kan hier zeker bij horen. 
 4. Schakel een notaris in of schrijf zelf je testament.
  Je mag je testament zelf schrijven, maar we raden je toch aan om een notaris in te schakelen. Een notaris registreert je testament.  Dit zorgt voor extra zekerheid, zodat al je wensen over je nalatenschap worden ingewilligd. 

Andere manier van nalaten: Fonds op Naam

Wil je graag zelf initiatief nemen en je engageren om, op regelmatige en duurzame basis, onderzoek te steunen dat je nauw aan het hart ligt? Dat kan door een ‘Fonds op Naam’ op te richten. Dit kan  in overleg met de UZA foundation. Je bepaalt zelf waar je ingezamelde middelen naartoe gaan. Ook krijg je de kans om het onderzoek van nabij te volgen. Door een fonds op naam op te richten garandeer je de continuïteit van een onderzoek. Bovendien handelt UZA foundation alle administratieve verplichtingen af.   
 
Met een ‘Fonds op Naam’ kun je:
 • aansluiten zijn bij een bestaand fonds;
 • een fonds oprichten bij leven;
 • een fonds activeren als het testament openvalt (na overlijden).
 
 

Dankbaarheid van patiënten 

Sommige patiënten zijn zo dankbaar voor de goede zorgen in het UZA dat ze hun dankbaarheid omzetten in een gift. Zo ook een patiënte die langdurig behandeld en opgevolgd werd op de afdeling Neus Keel en Oren (NKO). Dankzij haar nalatenschap wordt het onderzoek naar preventie en behandeling van slikstoornissen mogelijk gemaakt. Lees hier meer. 
 

Meer informatie?

Wil je vrijblijvend en gratis informatie over nalaten aan UZA foundation?
Neemt dan contact op met Ann Verbeeck, coördinator UZA foundation, via T +32 3 821 41 97 / G +32 498 07 71 20 of stuur haar een mail via: ann [dot] verbeeck [at] uza [dot] be   
Laatst aangepast: 10 november 2021
Auteur(s):