Op de spoedgevallendienst van het UZA kan je dag en nacht, zeven dagen op zeven, terecht voor alle dringende medische problemen. 

Contact

Voor een spoedgeval hoef je uiteraard geen afspraak te maken. Je kan je gewoon melden bij de spoedgevallendienst. 

Indien je zelf naar de dienst spoedgevallen komt met de wagen, kan je gratis parkeren op de aparte parking voor spoedgevallen. Deze is aangegeven aan de rotonde aan de Drie Eikenstraat. Bij inschrijving krijg je een code om de parking te verlaten.

Voor de hyperbare kamer: bij levensbedreigende ongevallen of aandoeningen kan je zonder afspraak bij ons terecht. In andere situaties kan je enkel na afspraak en op verwijzing caissontherapie krijgen. 

Spoedgevallen

Route 103

Hyperbare kamer (caisson)

Route 103
Wat is spoedgevallen?

Wat is spoedgevallen?

Op de spoedgevallendienst van het UZA kan je dag en nacht, zeven dagen op zeven, terecht voor alle dringende medische problemen. We beschikken over alle nodige faciliteiten om patiënten in de meest kritische toestand op te vangen. De dienst beschikt ook over een MUG (Mobiele Urgentiegroep), twee ziekenwagen(s) en een PIT (Paramedisch Interventie Team), die dag en nacht actief zijn in de Dringende Geneeskundige Hulpverlening (dienst 112).

Het team van onze spoedafdeling haalt ook zwaar zieke patiënten op in de ziekenhuizen waarmee we samenwerken voor specialistische behandelingen, al dan niet op de dienst intensieve zorg. Hiervoor beschikt het UZA over een uitzonderlijk uitgeruste ambulance (Mobile Intensive Care Unit).

Naar spoed (met je kind)

Naar spoed (met je kind)

  1. 1
  2. 2

    Als je je aanmeldt op de spoed, word je (met je kind) door een gespecialiseerde verpleegkundige gezien en getrieerd (volgens een internationaal aanvaard systeem). De verpleegkundige stelt hiervoor enkele vragen en doet ook bepaalde metingen (zoals de zuurstof in het bloed of de hartslag). Op basis daarvan krijg je een kleurcode die bepaalt binnen welke tijd jij of je kind gezien wordt door de arts. Indien nodig geven we wel al meteen pijnstilling.

    • Rood: acuut - geen wachttijd - bijvoorbeeld reanimatie, hevige bloeding
    • Oranje: zeer urgent - maximale wachttijd op arts: 10 minuten - bijvoorbeeld hartinfarct, ondraaglijke buikpijn
    • Geel: urgent - maximale wachttijd op arts: 1 uur - bijvoorbeeld matige buikpijn
    • Groen: standaard - maximale wachttijd op arts: 2 uur - bijvoorbeeld lichte nekpijn die recent is ontstaan
    • Blauw: niet urgent - maximale wachttijd op arts: 4 uur - bijvoorbeeld insectenbeet die alleen plaatselijk ontstoken is

    In de tussentijd verwerken de onthaalmedewerkers de administratieve gegevens.

    Bedankt voor je begrip

    We doen er alles aan om jou of je kind zo snel mogelijk te helpen, in alle vertrouwelijkheid met respect voor je privacy. Voor de goede werking van de dienst vragen we wel je begrip voor het principe dat op de spoedgevallenafdeling de meest ernstig zieke patiënt eerst wordt behandeld. Het is dus mogelijk dat iemand die na jou aankwam eerder geholpen wordt.

  3. 3
Zorg op kindermaat

Zorg op kindermaat

Voor kinderen (en hun ouders) kan een bezoek aan de spoedafdeling best beangstigend zijn. Onze zorgverleners doen er alles aan om jou en je kind zo goed mogelijk op te vangen en te ondersteunen. Beide ouders zijn steeds welkom en mogen altijd bij hun kind blijven (tenzij in specifieke situaties).

  • Een goede voorbereiding thuis en onderweg kan alvast heel wat angst en stress wegnemen.

    Enkele tips:

    • Vertel je kind eerlijk waarom je naar de dienst spoedgevallen komt en dat je niet precies weet welke onderzoeken zullen plaatsvinden. Heeft je kind specifieke angsten, verwittig dan vooraf ook de arts zodat hij/zij hiermee rekening kan houden.
    • Probeer woorden zoals "prik" of "spuit" te voorkomen: deze woorden zorgen voor angst. Mocht je het willen benoemen dan kan je beter spreken over bijvoorbeeld "bloedname". Beloof je kind geen dingen die je wellicht niet kan waarmaken, zoals "na het onderzoek gaan we naar huis" of "het zal geen pijn doen". Geef eerlijk aan als je dingen (nog) niet weet.
    • Vertel je kind dat hij of zij nooit alleen zal zijn en dat hij/zij alles mag vragen en zeggen.
    • Neem zijn of haar favoriete knuffelbeer of speelgoed mee.
    • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, dan zal je kind zelf ook rustiger zijn.
    • Spreek eerlijk, maar niet beangstigend over de dokter, de verpleegkundige of het ziekenhuis.
    • We raden je aan om opvang te voorzien voor broers of zussen zodat je er in alle rust voor je kind kan zijn.
    •  We vragen je kind om niet meer te eten en te drinken, tenzij na overleg met het zorgteam.
    •  Je kind mag thuis zeker al wel pijnstilling of koortswerende middelen nemen indien nodig (bv. paracetamol).
    • Voor iedere patiënt is er één vaste verpleegkundige, zodat jij en je kind één aanspreekpunt hebben. Op onze dienst spoedgevallen hebben we verpleegkundigen die specifiek zijn opgeleid om met kinderen om te gaan.
    • We beschikken over twee behandelkamers speciaal voor kinderen: een onderwaterkamer en een junglekamer. Wist je dat je kind in de onderwaterkamer op zoek kan gaan naar Nemo-visjes? Er zitten verschillende visjes verstopt! In de jungle hebben de dieren allerlei attributen van de dokters gestolen, misschien kan je kind de stethoscoop van de dokter bijvoorbeeld wel vinden bijvoorbeeld!
    • Beide ouders mogen mee binnen op de spoed en altijd bij het kind blijven (tenzij in specifieke gevallen). Als je kind wordt opgenomen op de kinderafdeling, mag één ouder blijven inslapen. Op de intensieve zorg worden striktere regels gehanteerd, omdat de zorg op een andere manier georganiseerd moet worden. Mocht het nodig zijn dan krijg je hierover uiteraard meer informatie.
    • Als de leeftijd het toelaat, spreken we in eerste instantie altijd het kind zelf aan. Natuurlijk willen we ook het verhaal van de ouders horen, maar het is belangrijk dat ook het kind zelf kan vertellen welke klachten hij/zij heeft. Soms hoor je als ouder dan ook iets nieuws. 
    • Het UZA heeft een duidelijk pijnbeleid voor kinderen. Aan oudere kinderen wordt tijdens de triage gevraagd om hun pijn een score te geven. Bij jongere kinderen kijkt de verpleegkundige naar factoren zoals de gelaatsuitdrukking en de houding om tot een pijnscore te komen. Geef het als ouder aan als je kind pijn ervaart, zodat we vroegtijdig kunnen handelen. Help ons om je kind te leren kennen, zodat we hem/haar beter kunnen helpen.
    • Als er een bloedname nodig is of een hechting, dan proberen we het ongemak hieromtrent zo klein mogelijk te maken. We hebben hiervoor verschillende methodes, zoals toverzalf, toverpleisters, medicinaal lachgas of de Buzzy Bee, een apparaatje dat trilt en de huid verkoelt waardoor deze verdoofd wordt. Sommige van deze behandelingen hebben tijd nodig, hetgeen maakt dat je langer op spoedgevallen bent met je kind. In het UZA vinden we het echter erg belangrijk om je kind zo goed mogelijk te beschermen tegen pijn, stress en angst: de tijd die deze behandelingen vragen is dus echt de moeite waard!
    Met je kind naar spoed
Zorgaanbod

Zorgaanbod

Onderzoeken en behandelingen

Traumacentrum UZA
Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Artsen

Consulenten en geassocieerde artsen

Administratieve medewerkers

Verpleegkundigen

Psychologen

Patiëntenbegeleiding

Betrokken diensten

  • In het level-1 traumacentrum van het UZA staat de klok rond een gespecialiseerd traumateam klaar om zwaar gewonde slachtoffers na ongevallen op te vangen.
  • Op de dienst intensieve zorg (INZO/IZ) worden patiënten opgenomen die nood hebben aan complexe behandelingen en intensieve monitoring.
  • Het UZA is momenteel het enige referentiecentrum voor de opname en behandeling van patiënten met een (vermoeden van) een hoogbesmettelijke infectieziekte.
Overige

Overige

  • Een aantal keren per jaar organiseren we bezoeken waar de duikclubs de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met enkele aspecten van de hyperbare geneeskunde.

    Tijdens dit bezoek kan je als duiker deelnemen aan een zogenaamde 'droge duik'. Daarvoor neem je plaats in onze hyperbare kamer.

    Enkel de duikers met een geldige medische keuring zijn toegelaten. De duikers die niet deelnemen, kunnen vanop het bedieningsplatform toekijken terwijl de clubgenoten duiken.

    Wens je een bezoek aan de hyperbare kamer te organiseren? 
    • Bezoeken dienen gepland te worden ten laatste 2 maanden op voorhand. Hiervoor kan je contact opnemen met  hyperbare@uza.be
    • Je zal samen met de verantwoordelijken voor het bezoek een geschikte datum prikken.
    • Per bezoek kunnen maximaal 12 personen deelnemen.
    • Bezoeken starten steeds om 20u en duren ongeveer 2 uur.
    • Een bezoek kost 20 euro per persoon.
    • Meer informatie over het bezoek ontvang je na de inschrijving.
  • Indien je zelf naar de dienst spoedgevallen komt met de wagen, kan je gratis parkeren op de aparte parking voor spoedgevallen. Deze is aangegeven aan de rotonde aan de Drie Eikenstraat.

    Bij inschrijving krijg je een code om de parking te verlaten.. 

     

  • Medicatietabel voor kinderen

    Deze medicatietabel kan je gebruiken bij de opvang van een kritisch ziek kind. Vul het gewicht en de leeftijd van het kind in, en de tabel berekent voor jou de medicatiedoses.

     

    Pocketboek Pediatrische Urgenties

    Dit pocketboek Pediatrische Urgenties biedt praktische flowcharts, normaalwaardes, formules, informatie over gestructureerde benadering van een kritisch ziek kind, en ziektebeeld-specifieke informatie over kinderen in urgente situaties.