Veilige heelkunde

Veilige heelkunde

Om operaties zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn er in het hele traject dat een patiënt aflegt veiligheidscontroles ingebouwd. 

  • De ‘Safe Surgery Checklist’ is een instrument voor het operatiekwartier om ervoor te zorgen dat heelkundige ingrepen op een zo veilig mogelijke manier verlopen. De checklist beperkt ook de kans op mogelijke verwikkelingen tijdens of na de ingreep. De checklist is gebaseerd op de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en wordt aanbevolen door de FOD Volksgezondheid om de zorgkwaliteit te verbeteren.
  • Naast het gebruik van de Safe Surgery Checklist in het operatiekwartier, wordt ook telkens een time-out gedaan voor elke ingreep buiten het OK. Hierbij wordt nog eens de identiteit van de patiënt gecontroleerd, de aard en plaats van de ingreep, de nodige materialen … om te garanderen dat de juiste ingreep plaatsvindt bij de juiste patiënt en aan de juiste kant.

Lees meer over safe surgery in Maguza.

Kwaliteitsmeting

Binnen het Vlaams Indicatorenproject voor Patiënten en Professionals (VIP²) gebeuren in de Vlaamse ziekenhuizen regelmatig controles naar het gebruik van de Safe Surgery Checklist. Bekijk de resultaten van het UZA met toelichting op www.zorgkwaliteit.be

Laatst aangepast op 14 juni 2021.

Laatst aangepast: 14 juni 2021
Auteur(s):