Retrograde urethrografie (RX van de urethra of blaasbuis)

Een retrograde urethrografie is een röntgenfoto-onderzoek (RX) van de urethra of blaasbuis. Tijdens het onderzoek wordt contrastvloeistof ingespoten om de blaasbuis zichtbaar te maken.

Hoe verloopt een retrograde urethrografie?

  1. Meld u aan bij de inschrijfbalie van de radiologie-afdeling (route 143, 2de verdieping) om ingeschreven te worden.
  2. Ga naar wachtkamer 5.
  3. De verpleegkundige brengt u naar de omkleedruimte. We vragen u zich uit te kleden en een ziekenhuisschort aan te doen.
  4. De verpleegkundige brengt u naar de onderzoeksruimte. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. Eerst zal er een overzichtsopname van de onderbuik genomen worden. Aansluitend zal de arts-radioloog een sonde in de urethra/plasbuis aanbrengen. Via deze sonde zal contrast opgespoten worden in de urethra/plasbuis terwijl er röntgenfoto’s gemaakt worden.

Wat gebeurt er na een retrograde urethrografie?

De beelden worden na het onderzoek door de arts-radioloog bekeken om te zien of de beelden goed zijn. Daarna worden de beelden doorgestuurd naar het PACS (beeldverwerkend systeem van het UZA). Na het onderzoek kunt u zich opfrissen in de omkleedkamer.

Wanneer krijgt u de resultaten van een retrograde urethrografie?

Dezelfde dag van het onderzoek sturen we een definitief verslag naar de aanvragende arts. De aanvragende arts zal de resultaten met u bespreken.  Hebt u voor de dag van het onderzoek een attest werkonbekwaamheid nodig voor uw werkgever? Vraag dit dan aan de inschrijfbalie.

 

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team radiologie