Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Patiëntenadviesraad voor wetenschappelijk onderzoek

Met wetenschappelijk onderzoek boeken we vooruitgang in de geneeskunde en gezondheidszorg van morgen. Het UZA streeft ernaar patiënten en patiëntvertegenwoordigers te betrekken als volwaardige partners in haar wetenschappelijk onderzoek. Wie belang heeft bij zorg en onderzoek naar die zorg, moet zijn/haar stem kunnen laten horen.  
 
Het project Patient and Public Involvement (PPI) draagt ertoe bij dat de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek toeneemt en dat onderzoek zich focust op relevante kwesties voor patiënten en publiek. 

Wat is het doel van Patient and Public Involvement (PPI)?

Patiëntbetrokkenheid draait rond het uitbouwen van een vertrouwensrelatie waarbij patiënten en patiëntvertegenwoordigers onderzoekers in het UZA kunnen bijstaan in het correct en duidelijk informeren van patiënten, het optimaal communiceren rond onderzoeksprojecten in duidelijk verstaanbare taal en te helpen begrijpen welke onderzoeksvragen aansluiten bij de behoeften van patiënten. 

Hoe gaan we te werk? 

In de huidige eerste fase zoeken we patiënten en patiëntvertegenwoordigers die graag met ons het concept van patiëntenbetrokkenheid in wetenschappelijk onderzoek willen vormgeven. 
We willen:
  • samen nadenken over de verwachtingen en bezorgdheden van studiepatiënten
  • een beter begrip hebben van patiëntwensen en wat onderzoek kan opleveren voor de patiënt
  • in onderling overleg beter vorm geven aan patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek en aan een toekomstige patiëntenadviesraad
 
Wij houden deze personen met regelmaat op de hoogte van het PPI-project en nodigen hen ook graag uit op een infoavond om hun mogelijke rol in het PPI-project van het UZA te bespreken. Heeft u hiervoor interesse? Laat dan zeker uw gegevens achter op onderstaand formulier. 
 
In een tweede fase (2023) bouwen we een patiëntadviesraad (Patient Advisory Board of PAB) uit om UZA-onderzoekers te begeleiden en ondersteunen in de verschillende fasen van hun onderzoeksprojecten. De rol van deze adviesraad zal tijdens de eerste fase met patiënten en patiëntvertegenwoordigers worden uitgewerkt. Mogelijke functies van zo'n adviesraad kunnen zijn: advies geven over nieuwe studies, nalezen van patiëntenbrochures, promotie en implementatie van onderzoeksresultaten, enz.  

Interesse? 

Bent u of uw vereniging geïnteresseerd om met ons mee te denken over patiëntenbetrokkenheid in wetenschappelijk onderzoek? Vul hieronder uw gegevens in. U kan ons ook contacteren via Clinical Trial Center UZA, PPI [at] uza [dot] be.  

Uw gegevens worden met respect voor privacy en conform GDPR-normen enkel gebruikt om u te contacteren in het kader van de patiëntenadviesraad voor wetenschappelijke studies.