Over verloskunde

Proficiat, je bent zwanger. 

Waarvoor kan je terecht op de dienst verloskunde?

De dienst verloskunde of 'materniteit' van het UZA heeft een dubbele taak:

  • We zorgen voor moeder en kind tijdens de arbeid, bevalling en na de geboorte
  • We volgen risicovolle zwangerschappen en problemen op tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. Dat doen we op de 'Maternal Intensive Care' of 'MIC'
     

Bevalling op materniteit

Een ziekenhuisbevalling gebeurt in de verloskamer of het verloskwartier. Daarna kom je terecht op de kraamafdeling. De twee eenheden vormen één afdeling.

Opvolging op Maternal Intensive Care (MIC)

Soms loopt een zwangerschap niet helemaal volgens de verwachtingen. Als je gynaecoloog je zwangerschap nauw wil laten opvolgen, kan een opname op de ‘maternal intensive care’ (MIC) nodig zijn. Dit kan bij verschillende problemen zoals vroegtijdige weeën, zwangerschapsvergiftiging, bloeddrukproblemen, voorliggende placenta ...

Wie werkt er op de materniteit?

Op de kraamafdeling in het UZA werken heel wat mensen die waken over de gezondheid van jou en je baby. Voor en na de bevalling kan je terecht bij een team van gynaecologen, kinderartsen, vroedvrouwen en verpleegkundigen.

Gynaecologen

Een heel team van artsen zijn verantwoordelijk voor de zwangere vrouwen, de bevallen moeders en de observatiepatiënten (MIC-patiënten).

Assistenten-gynaecologen

Dit zijn artsen die zich verder specialiseren in de gynaecologie. Samen met een van de verantwoordelijke gynaecologen bekijken ze dagelijks je medische toestand. De assistent-gynaecoloog is dag en nacht aanwezig in het ziekenhuis (ook in het weekend) en neemt bij ernstige problemen contact op met een van de gynaecologen.

Vroedvrouwen

Voor de dagelijkse verzorging en observatie van jou en je ongeboren of pasgeboren baby staat er elke dag een team van vroedvrouwen paraat. Voor al je vragen en problemen over zwangerschap, bevalling en borstvoeding kan je dag en nacht bij hen terecht.

En ook nog

Verder zal je, afhankelijk van je behoeften, nog in contact komen met een heleboel andere mensen. Zo zijn er nog de kinderartsen, kinesisten, diëtisten, sociaal zorgkundigen die - op jouw vraag - altijd voor je klaarstaan.

Bezoekuren op materniteit

Bezoekuren familie en vrienden

  • dagelijks van 15:00 - 18:00 uur

Bezoekuren partner

  • eenpersoonskamer: doorlopend
  • tweepersoonskamer: tussen 10:00 en 22:00 uur

Vanaf 15 maart 2018 zijn de deuren van de materniteit gesloten buiten de bezoekuren. Partners hebben altijd toegang via de code die je krijgt bij opname. 

Laatst aangepast: 05 juli 2023
Auteur(s): Team verloskunde