Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Over verloskunde

Waarvoor kunt u terecht op de dienst verloskunde?

De dienst verloskunde of 'materniteit' van het UZA heeft een dubbele taak:

  • We zorgen voor moeder en kind tijdens de arbeid, bevalling en na de geboorte
  • We volgen risicovolle zwangerschappen en problemen op tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. Dat doen we op de 'Maternal Intensive Care' of 'MIC'
     

Bevalling op materniteit

Een ziekenhuisbevalling gebeurt in de verloskamer of het verloskwartier. Daarna komt u terecht op de kraamafdeling. De twee eenheden vormen 1 afdeling.

Opvolging op Maternal Intensive Care (MIC)

Soms loopt een zwangerschap niet helemaal volgens de verwachtingen. Als uw gynaecoloog uw zwangerschap nauw wil laten opvolgen, kan een opname op de ‘maternal intensive care’ (MIC) nodig zijn. Dit kan bij verschillende problemen zoals vroegtijdige weeën, zwangerschapsvergiftiging, bloeddrukproblemen, voorliggende placenta ...

Wie werkt er op de materniteit?

Op de kraamafdeling in het UZA werken heel wat mensen die waken over de gezondheid van u en uw baby. Voor en na de bevalling kunt u terecht bij een team van gynaecologen, kinderartsen, vroedvrouwen en verpleegkundigen.

Gynaecologen

Een heel team van geneesheren zijn verantwoordelijk voor de zwangere vrouwen, de bevallen moeders en de observatiepatiënten (MIC-patiënten).

Assistenten-gynaecologen

Dit zijn artsen die zich verder specialiseren in de gynaecologie. Samen met een van de verantwoordelijke gynaecologen bekijken ze dagelijks uw medische toestand. De assistent-gynaecoloog is dag en nacht aanwezig in het ziekenhuis (ook in het weekend) en neemt bij ernstige problemen contact op met een van de gynaecologen.

Vroedvrouwen

Voor de dagelijkse verzorging en observatie van u en uw ongeboren of pasgeboren baby staat er elke dag een team van vroedvrouwen paraat. Voor al uw vragen en problemen over zwangerschap, bevalling en borstvoeding kunt u dag en nacht bij hen terecht.

En ook nog

Verder zult u, afhankelijk van uw behoeften, nog in contact komen met een heleboel andere mensen. Zo zijn er nog de kinderartsen, kinesisten, diëtisten, sociaal zorgkundigen die - op uw vraag - altijd voor u klaarstaan.

Bezoekuren op materniteit

Bezoekuren familie en vrienden

  • dagelijks van 15:00-17:00 en van 18:00-20:00

Bezoekuren partner

  • eenpersoonskamer: doorlopend
  • tweepersoonskamer: vanaf 10:00 

Vanaf 15 maart 2018 zijn de deuren van de materniteit gesloten buiten de bezoekuren. Partners hebben altijd toegang via de code die u krijgt bij opname. 

Laatst aangepast: 20 oktober 2021
Auteur(s): Team