Over kindergeneeskunde

De medewerkers en verpleegkundigen van de dienst kindergeneeskunde doen er alles aan om de raadpleging of het verblijf van uw kind zo comfortabel mogelijk te maken, met zorg op kindermaat.

Wie komt naar kindergeneeskunde?

Op de dienst kindergeneeskunde kunnen kinderen terecht van 0 tot 16 jaar. Chronisch zieke kinderen kunnen tot 18 jaar bij ons terecht. Nadien is er een doorlooptijd naar de volwassenen. 

Het team op kindergeneeskunde

Op de dienst kindergeneeskunde werken heel wat zorgverleners: kinderartsen, (pediatrische) verpleegkundigen, psychologen, logopedisten, kinesisten, diëtisten …  alle disciplines werken nauw samen om het zorgtraject volledig af te stemmen.

Hier vindt u per specialisme binnen kindergeneeskunde het raadplegingsschema van onze zorgverleners

De kamers op kindergeneeskunde (hospitalisatie-afdelingen/verpleegeenheid)

Kindergeneeskunde bestaat uit drie eenheden: de verpleegeenheid kindergeneeskunde (E1), de short stay afdeling (D5, open van maandag tot zaterdagmiddag) en het slaapcentrum. De keuze voor een één- of tweepersoonskamer wordt gerespecteerd naar beschikbaarheid. Een van de ouders kan steeds overnachten bij zijn of haar kind.

Speciaal voor kinderen

Op de verpleegeenheid kindergeneeskunde maken de cliniclowns, de pedagogisch medewerker en de vele vrijwilligers het verblijf van de patiëntjes net iets leuker.

  • De afdeling kindergeneeskunde beschikt over een speelzaaltje waar uw kind onder begeleiding naar hartenlust kan spelen. Om hygiënische redenen vragen we u om ook eigen speelgoed mee te brengen.
  • Op weekdagen komt een pedagogisch medewerker langs die met de kinderen spelletjes speelt, knutselt, tekent …
  • Op maandag komen de cliniclowns op bezoek op de kamers als u dat wenst. 
  • De juffen en meesters van de ziekenhuisschool helpen om schoolachterstand tot een minimum te beperken.

Intensieve zorg op kindergeneeskunde

Alle patiënten die intensieve verzorging nodig hebben, liggen op de intensieve zorgen voor kinderen (Inzo 4). Deze afdeling vormt een onderdeel van de afdeling intensieve zorgen met specifieke pediatrische expertise. 

Kinderpsychiatrie in het UZA

Binnen de dienst Kindergeneeskunde van het UZA werken ook enkele kinderpsychiaters die zich enkel toespitsen op kinderpsychiatrische problematiek bij patiënten die omwille van een chronische medische aandoening opgevolgd worden binnen de pediatrie. Zij werken dus enkel op interne verwijzing van onze kinderartsen en zijn niet beschikbaar voor externe consulten.

Laatst aangepast: 03 juni 2024
Auteur(s): Team kindergeneeskunde

Volg 26, tweede verdieping Moeder- en kindcentrum

Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum

Is uw kind nog niet gekend in het UZA?

Dan kunnen we helaas geen medisch advies via telefonische weg geven. We verwijzen u hiervoor graag naar uw huisarts.