Over kindercardiologie

De dienst cardiologie of 'hart- en vaatziekten' bij kinderen centraliseert de zorg voor kinderen met aangeboren hartafwijkingen (bv. openingen in het hart) of verworven hartafwijkingen zoals ontstekingen van de hartspier, de hartkleppen of het hartzakje.

Onze artsen-specialisten hebben een grondige algemene kennis van kindercardiologie. Daarnaast zijn er ook specialisten per subdiscipline. Zoals onder meer:

  • ritmestoornissen 
  • foetale cardiologie
  • hartkatheterisatie

We werken nauw samen met de dienst medische genetica om een mogelijke erfelijke oorzaak van de hartafwijking op te sporen.

Geïntegreerde zorg voor uw kind en uw gezin

Ons team van verpleegkundigen, psychologen en sociaal verpleegkundigen zorgt voor een individuele begeleiding op maat van uw gezin. Zowel vóór, tijdens als na de behandeling.

Wetenschappelijk onderzoek

De dienst kindercardiologie werkt mee aan multicentrisch onderzoek naar nieuwe medicatie voor kinderen met hartafwijkingen. Ook ons eigen onderzoek naar nieuwe inzichten in diagnostiek en behandeling is van groot belang.

Diagnose, onderzoek en behandeling

Voor een snelle diagnose en een aangepaste behandeling volgt het UZA kinderen met hartafwijkingen op via de meest recente rechnische apparatuur en kennis.

De dienst werkt hiervoor nauw samen met de afdeling cardiochirurgie van het UZ Gent, waar gespecialiseerde hartchirurgen kinderen met aangeboren afwijkingen behandelen.

 

Laatst aangepast: 16 augustus 2019
Auteur(s): Team cardiologie kinderen