Hospital Outbreak Support Team (HOST)

Het eerste overkoepelend initiatief waar de partnerziekenhuizen van Helix samen vorm aan geven, is HOST: het ‘hospital outbreak support team’.

Home

HOST (Hospital Outbreak Support Team) is een pilootproject van de federale overheid, waarbij elk ziekenhuisnetwerk beschikt over een eigen HOST-team. Het doel van HOST is om ziekenhuizen en andere zorginstellingen, zoals woonzorgcentra, te ondersteunen in het delen en uitbreiden van kennis op het gebied van infectiepreventie en antibioticabeleid, en hen zo beter te wapenen tegen uitbraken en infecties. Helix HOST is een samenwerking van de partnerziekenhuizen van Helix (AZ Klina, AZ Monica, AZ Rivierenland, AZ Voorkempen, en UZA). 

Projecten

Projecten

Het HOST-team staat in voor projecten in het kader van:

  • Het HOST-team zet zich in voor projecten die gericht zijn op de versterking van infectiepreventie en -controle (IPC). Deze projecten zijn bedoeld om nosocomiale infecties, of zorggeralateerde infecties te voorkomen. 

    Wij werken aan verschillende projecten rondom de optimalisatie van de registratie van zorg aan een blaaskatheter

    1. Urineweginfecties, waarvan 70-80% veroorzaakt wordt door urinaire verblijfskatheters, zijn de meest voorkomende ziekenhuisinfecties in België. Ons doel is simpel: minder blaaskatheters plaatsen, sneller verwijderen en geen blaaskatheter = geen katheter-geassocieerde urineweginfecties (CAUTI). Door in te zetten op correcte registratie, dagelijkse evaluaties en vroegtijdige verwijdering, verlagen we het infectierisico en verbeteren we de zorgkwaliteit. Wij doen dit door middel van:
      • Vernieuwde procedures
      • Bewustmakingscampagnes
      • E-learningmodules
      • Regelmatige audits
    2. Beslissingstool voor het afnemen van urinestalen bij patiënten zonder een blaaskatheter.
      Urineweginfecties en onnodige diagnostiek en behandeling van asymptomatische bacteriurie (ASB) zijn belangrijke uitdagingen in de gezondheidszorg. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een beslissingsondersteunende tool om zorgverleners te helpen bepalen wanneer het afnemen van een urinestaal noodzakelijk is. 
      De kern van dit project is de PIPPI KOM Score: een eenvoudig instrument gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen. De score integreert typische urinaire symptomen en systemische risicofactoren om te bepalen of een urinestaal nodig is. Uitsluitingscriteria zoals veranderingen in urinekleur of mentale toestand zonder andere oorzaken worden meegenomen om onnodige diagnostiek te voorkomen.

    Met deze projecten zorgen wij samen voor minder katheter-geassocieerde urineweginfecties, veilige zorg rondom blaaskatheters en willen we bijdragen aan minder antibioticagebruik en het tegengaan van antimicrobiële resistentie.

     

  • Het HOST-team richt zich op projecten rond antimicrobial stewardship (AMS). Deze projecten zijn bedoeld om een beter gebruik van infectie werende middelen te bevorderen. Het doel is om de klinische uitkomsten te verbeteren, de ontwikkeling van resistentie tegen antibiotica tegen te gaan en de kosten te verlagen.

    We werken aan verschillende projecten:

    • Optimalisatie van de bevraging, (de)labeling, registratie en educatie rond penicilline allergie
    • Intraveneuze bolus toediening van antimicrobiële middelen om het verlies van de dosis tegen te gaan
    • WAAW week (World AMR Awareness week)
    • Global PPS ( Point Prevalence Survey of Antimicrobial Consumption and Resistance)

    Onze projecten kaderen eveneens binnen het Belgisch nationaal actieplan “One Health” tegen antimicrobiële resistentie.

Aanbod

Aanbod

Het HOST-team biedt een breed en gratis scala aan diensten aan om ziekenhuizen en collectiviteiten (oa. thuiszorgorganisaties, WZC, MFC...) te ondersteunen bij infectiepreventie en antibioticabeleid. Onze expertise en maatgerichte aanpak helpen uw instelling om de zorgkwaliteit te verbeteren en een veilige omgeving te creëren voor zowel patiënten als personeel.

 

Opleiding referentieverpleegkundige

De opleiding richt zich op verpleegkundigen die zich willen specialiseren in infectiepreventie en -controle (IPC) en de rol van referentieverpleegkundige willen vervullen. De cursus omvat zowel theorie over infectiepreventie, zorginfecties en kwaliteitsmanagement als praktijkgerichte voorbereiding op de rol van referentieverpleegkundige. Aan het einde van de opleiding voer je onder begeleiding een verbetertraject uit op je afdeling. 

De 4e opleidingscyclus start in oktober 2025 en loopt tot december 2025, met de finale presentatie van de verbeterprojecten in februari 2026.

Opleidingen met workshops

Deze praktijkgerichte opleiding bieden wij aan voor (niet-)zorgpersoneel in diverse sectoren. De opleiding biedt kennis en vaardigheden over infectiepreventie en -controle, met modules die aangepast kunnen worden aan de specifieke noden van iedere zorginstelling. Afhankelijk van de noden van de instelling, kunnen wij enkele uren, een halve of volledige dag opleiding komen geven in jouw instelling. 


Beschikbare modules:

  • Handhygiëne
  • Algemene voorzorgsmaatregelen
  • Besmettingscyclus & isolatiemaatregelen
  • Voedselveiligheid
  • Reinigen, ontsmetten en steriliseren
  • Kathetergeassocieerde urineweginfecties (CAUTI)
  • Bloedbaaninfecties geassocieerd met een centraal veneuze katheter (CLABSI)
  • Urineweginfecties (preventie, staalafname...)
  • Veilige toediening van medicatie

Audits en ondersteuning bij nieuwe richtlijnen

Het HOST-team biedt ook uitgebreide auditdiensten aan om de kwaliteit van infectiepreventie en medicatiebeleid te evalueren en te verbeteren. De audits zijn ontworpen om praktische en effectieve oplossingen te bieden, afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie. 

Beschikbare audits:

  • Basisvereisten voor handhygiëne
  • Kathetergebruik (urinair & vasculair)
  • Specifieke afdelingsaudits
  • Urineweginfecties
  • Hydratatie

 

Additioneel bieden wij ondersteuning wanneer er nieuwe richtlijnen of beleidsmaatregelen zijn op het gebied van infectiepreventie en antibioticabeleid. Ziekenhuizen en collectiviteiten kunnen het HOST-team raadplegen voor begeleiding bij de implementatie en aanpassing van hun interne procedures. 

 

Podcast

Podcast 'Viraal'

‘Viraal’ is een podcast over infectiepreventie en antibioticaresistentie, voor én door zorgverleners. Elke aflevering schuift een andere expert aan tafel bij het HOST-team en wordt een gesprek geopend over uiteenlopende onderwerpen rond infectiepreventie en antibioticagebruik. De podcast is hier te beluisteren. Ideaal voor thuis, op de fiets of in de auto.

 

Aflevering 1 – Antibiotic Awareness Day

European Antibiotic Awareness Day (EAAD) is een Europees gezondheidsinitiatief gecoördineerd door ECDC. Het biedt een platform en ondersteuning voor nationale campagnes over het verstandig gebruik van antibiotica in de EU/EER en vindt elk jaar op 18 november in heel Europa plaats. EAAD wordt georganiseerd in samenwerking met de World AMR Awareness Week, die jaarlijks wordt georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie van 18 tot 24 november.
Voor deze belangrijke dag heeft het HOST een podcast opgenomen over het belang van een correct antibioticagebruik. De eerste aflevering van de podcast ‘Viraal’ is een interview door dr. Hilde Jansens, medisch microbioloog en arts infectiepreventie binnen het UZA, met als gast prof. Erika Vlieghe, arts infectieziekten en diensthoofd algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde binnen het UZA.

Audio bestand
Aflevering 2 - Griepvaccinatie

In de boeiende tweede aflevering van de podcast ‘Viraal’, bundelen Hilde Jansens van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen en Sarah Cooreman van AZ Monica, beiden deskundige klinisch biologen, hun krachten om diepgaand in te gaan op het belangrijke vraagstuk: waarom is het essentieel voor zorgverleners om zich te laten vaccineren tegen de griep? Luister mee terwijl ze inzicht bieden in dit cruciale aspect van de gezondheidszorg en de redenen verkennen waarom de griepvaccinatie een prioriteit is voor de medische gemeenschap. Een must-hear voor iedereen die wil begrijpen waarom griepvaccinatie een integraal onderdeel is van de zorgverlening.

Audio bestand

Podcast 'Transmission'

Kan je er niet genoeg van krijgen? Luister dan ook naar de podcast 'Transmission' van het Tropisch Instituut!

'Transmission' is de bekroonde podcast van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Deze verhelderende serie deelt de persoonlijke en professionele ervaringen van onderzoekers en artsen terwijl zij onvermoeibaar strijden tegen ziektes. De podcast biedt een unieke kijk achter de schermen van het instituut en belicht de uitdagingen en successen in de strijd tegen tropische en infectieziekten. Er zijn momenteel drie seizoenen beschikbaar:

Contact

Contact

  • Hulp nodig bij (vermoeden van) uitbraak in een residentiële collectiviteit?
  • Bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 16:30.

Hospital Outbreak Support Team (HOST)

Niet beschikbaar

Helix HOST team

Artsen

Coördinatoren

Apothekers

Wetenschappelijk medewerkers

Verpleegkundigen