Ziekenhuisgroepering

Ziekenhuisgroepering

Ziekenhuisnetwerk Helix

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) vormt samen met AZ Klina (Brasschaat), AZ Monica (Antwerpen en Deurne), AZ Voorkempen (Malle) en AZ Rivierenland (Reet, Bornem en Willebroek) het locoregionale ziekenhuisnetwerk ‘Helix’. De partnerziekenhuizen binnen Helix engageren zich ertoe samen een volledig aanbod van hoogkwalitatieve en waardegedreven zorg tot bij de patiënt te brengen in de brede Antwerpse omgeving.

M-DNA

Het Moleculair Diagnostisch Netwerk Antwerpen (M-DNA) brengt sinds 2015 alle expertise inzake moleculaire pathologie uit de regio samen. Moleculaire pathologie is een discipline die (tumor)weefsel tot op het niveau van het DNA analyseert om kankerbehandelingen mogelijk te maken. Door de krachten te bundelen, kunnen we tumorprofi elen beter in kaart brengen, zoeken naar nieuwe tests en analyses, en ook de nieuwste technologie inzetten.

Iridium Kankernetwerk

Het Iridium Kankernetwerk is een samenwerking tussen de GZA-ziekenhuizen, AZ Klina, AZ Nikolaas, AZ Monica, AZ Sint-Jozef Malle, het UZA en ZNA. Door de expertise te bundelen op radiotherapie, medische oncologie en hematologie garandeert het netwerk patiënten uit de Antwerpse en Waaslandse regio optimale zorg, met onder meer innovatieve behandelingen en nieuwe geneesmiddelen.

Universitair Cardiologisch Netwerk Antwerpen (UCNA)

Ook voor de behandeling van hartziekten is een netwerk opgericht, het Universitair Cardiologisch Netwerk Antwerpen (UCNA), met als deelnemende ziekenhuizen het UZA, AZ Sint-Dimpna in Geel, AZ Monica, AZ Klina en GZA. We ondersteunen de aangesloten ziekenhuizen om een eigen hartfalenkliniek op te richten en onze specialisten in hartrevalidatie zijn bij hen consulent. Voor interventiecardiologie kunnen de ziekenhuizen bij ons terecht of we ondersteunen hen bij hun eigen interventieprogramma. Op het vlak van kindercardiologie werken we dan weer samen met het UZ Gent: hartoperaties en interventiecardiologie gebeuren daar.

Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC)

In 2007 had het UZA enkel nog een polikliniek psychiatrie en was het ziekenhuis op zoek naar een goede partner voor de universitaire hospitalisatie psychiatrie. Die werd in 2011 gevonden in het UPC Duffel. Voor kinder- en jeugdpsychiatrie hebben we een akkoord gesloten met de ZNA-ziekenhuizen.

De Vinci

Onder de associatie-overeenkomst Da Vinci verwijzen AZ Klina, AZ Rivierenland, AZ Monica en AZ Sint-Jozef Malle hun patiënten voor een PET-scan naar het UZA, GZA of ZNA. Binnen de samenwerking garanderen we de patiënt een zo kort mogelijke wachttijd en wordt gewerkt volgens dezelfde kwaliteitsstandaarden.

 
Laatst aangepast: 05 juli 2023
Auteur(s):