Het Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC) van het UZA is het expertisecentrum voor de diagnose en gespecialiseerde behandeling van neuromusculaire ziekten.
Neuromusculaire ziekten (spier- en zenuwziekten) zijn diverse aandoeningen van de spieren en de zenuwen die de spieren aansturen. Het zijn vaak chronische ziekten waarbij patiënten geleidelijk achteruit gaan en toenemende beperkingen ervaren.
De meeste neuromusculaire aandoeningen zijn erfelijk. De oorzaak is dan een afwijking in de genen.
Veel neuromusculaire ziekten zijn zeldzaam, waardoor patiënten vaak laat een diagnose krijgen. Door de patiëntenzorg te centraliseren in een expertisecentrum kunnen we sneller tot een diagnose en (soms) behandeling komen. Bovendien krijgen patiënten er de multidisciplinaire en gespecialiseerde zorg die ze nodig hebben. En door de kennis te bundelen dragen we ook bij tot nieuwe wetenschappelijke inzichten en de zoektocht naar behandelingen.
Het NMRC van het UZA volgt jaarlijks zo’n 800 chronische patiënten op en is daarmee het tweede grootste van België.
Het multidisciplinaire kernteam van het NMRC bestaat uit:
De coördinatie is in handen van prof. dr. Jonathan Baets.
Het centrum werkt ook nauw samen met andere diensten van het UZA, zoals fysische geneeskunde, medische genetica, longziekten, oogheelkunde, cardiologie en kinderneurologie.