Over het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum

Over het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum

In het najaar van 2011 startte het UZA met de bouw van een volledig nieuwe ziekenhuisvleugel speciaal voor de zorg voor moeders en kinderen. Het gebouw biedt plaats aan 80 bedden voor materniteit, kindergeneeskunde en neonatologie. Voor gynaecologie kan je op de bovenste verdieping terecht. De inrichting is speels en kindvriendelijk met veel daglicht. Er is zelfs een speeltuin op het dak.

Het gebouw werd officieel geopend op 21 mei 2015 door Hare Majesteit Koningin Mathilde.
Ontdek alles over de feestelijke opening.  

Wist je dat de olifant het symbool is van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum?
Waarom? Lees hier meer over de symboliek.

   

Uniek concept in België

Het UZA is het eerste en enige ziekenhuis in België dat specialisten gynaecologie, kindergeneeskunde en intensieve neonatale zorg zo dicht bij elkaar brengt. Patiënten moeten zich veel minder verplaatsen en specialisten bevinden zich dicht bij elkaar, wat overleg en uitwisseling van informatie makkelijk maakt. De zorgverstrekkers organiseren zich letterlijk en figuurlijk rond de moeder en het kind, niet andersom.

Family centred care

De zorg voor moeders of kinderen kan niet los gezien worden van het gezin. Ouders spelen een centrale rol en worden zoveel mogelijk betrokken bij de zorg. Moeder en kind blijven altijd zo dicht mogelijk bij elkaar, en worden niet onnodig gescheiden. Ouders kunnen in het nieuwe centrum in alle comfort bij hun zieke, pasgeboren of te vroeg geboren baby's overnachten dankzij de rooming-in faciliteiten. Door de nabijheid van de afdeling materniteit kunnen pas bevallen mama's makkelijk bij hun te vroeg geboren baby op de dienst neonatologie.

Ligging 

Het Koningin Mathilde Moeder-en kindcentrum ligt rechts van het algemene gebouw van het UZA. 
U komt binnen langs de hoofdingang van het UZA. Vanaf daar wijzen routebordjes de weg naar het nieuwe centrum. Volg route 26 t.e.m. 29. Reken op een wandeling van 10 minuten tot het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum. 

Het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum:

     

 

   

Laatst aangepast: 11 december 2017
Auteur(s):