Over de oedeemkliniek

In onze oedeemkliniek staat een multidisciplinair team van specialisten voor u klaar. Hun expertise komt uit verschillende afdelingen binnen het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen.

De primaire verwijzingen (zowel intern als extern) verlopen via de artsen van de fysische of plastische geneeskunde. Het grotere team bestaat uit artsen en medewerkers van de diensten fysische geneeskunde, plastische en reconstructieve chirurgie, oncologische gynaecologie, medische beeldvorming, nucleaire geneeskunde, dermatologie, thorax & vaatheelkunde en Revaki-MOVANT (onderzoeksgroep revalidatiewetenschappen en kinesitherapie).

In de oedeemkliniek kunt u terecht voor:

  • Informatie over (lymf-)oedeem en uitgebreid advies over de behandeling ervan.
  • Diagnosestelling van chronisch oedeem (= oedeem/zwelling die reeds enkele weken tot maanden aanwezig is en/of herhaaldelijk terugkomt).
  • De behandeling van (complex) lymfoedeem en lipoedeem.
  • Het opmeten van compressiekousen en ander compressiemateriaal.
  • Evaluatie en opvolging van uw (lymf-)oedeem.
  • Evaluatie en opvolging van de zelfredzaamheid van patiënten met (lymf-)oedeem.
  • Deelname aan wetenschappelijke studies binnen het domein van de lymfologie een aanverwante thema’s.

Zowel de (multidisciplinaire) raadpleging als de conservatieve en chirurgische behandeling vinden plaats in het UZA.

Voor de kinesitherapie kunt u terecht bij fysische geneeskunde (route 83). Alle nodige expertise en materialen zijn hier gecentraliseerd en meteen voorhanden.

Jaarlijks organiseren we informatieavonden over de behandeling van lymfoedeem, compressiekousen en ander compressiemateriaal, evaluatie van lymfoedeem via beeldvorming, de zelfredzaamheid van patiënten met lymfoedeem, de ervaringen van patiënten met lymfoedeem…

Multidisciplinair overleg

Voor de meer complexe patiënten of voor patiënten die chirurgische zorgen nodig hebben, is er een multidisciplinair overleg (MDO). Dit is een open overleg voor interne en externe verwijzingen. Wenst u als verwijzer een patiënt te bespreken, dan plaatsen wij deze patiënt voor u op de agenda van het MDO en bent u welkom om de bespreking bij te wonen of uw patiënt toe te lichten. Het MDO gaat door op vrijdag van 12:30 tot 13:30.

Laatst aangepast: 19 maart 2024
Auteur(s): Team oedeemkliniek

Naar de oedeemkliniek