Over de inflammatoire darmziekten kliniek (IBD-kliniek)

Inflammatoire darmziekten of IBD (inflammatory bowel diseases) zijn chronische aandoeningen van het spijsverteringstelsel, waarbij de darmwand een ontsteking vertoont.

De meest voorkomende inflammatoire darmziekten zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Beide aandoeningen zijn aan elkaar verwant, maar vertonen toch duidelijke verschillen. De verschillen hebben vooral te maken met de plaats waar de ontsteking zich bevindt en de manier waarop de ontsteking zich gedraagt.

  • Plaats van ontsteking: bij colitis ulcerosa is de ontsteking beperkt tot de dikke darm (gedeelte van de dikke darm of hele dikke darm), terwijl bij de ziekte van Crohn het hele spijsverteringsstelsel (vanaf de mond tot de aars) in meer of mindere mate ontstoken kan zijn. Bij de ziekte van Crohn is de ontsteking vaak segmentair aanwezig, waarbij zones van normale en ontstoken darmwand elkaar afwisselen. Bij colitis ulcerosa is de ontsteking ononderbroken aanwezig (ontsteking vanaf de aars tot een bepaalde hoogte in de dikke darm).
  • Manier waarop de ontsteking zich gedraagt: bij colitis ulcerosa is de ontsteking aanwezig in de binnenste laag van de darmwand, het slijmvlies. Bij de ziekte van Crohn zal de ontsteking, behalve het slijmvlies, vaak ook dieper in de darmwand penetreren. Bij de ziekte van Crohn worden er daarom soms vernauwingen van de darm gezien. Ook kunnen er bij ziekte van Crohn fistels ontstaan.

Inflammatoire darmziekten (IBD) kunnen naast een lichamelijke impact, ook impact hebben op uw professionele en sociale leven, uw relaties en uw levenskwaliteit. Om u zo optimaal mogelijk te begeleiden, gebeurt de behandeling en opvolging in de IBD-kliniek door een team van hulpverleners uit verschillende disciplines:

  • gastro-enteroloog
  • abdominale chirurg
  • IBD verpleegkundige
  • diëtist(e)
  • dermatoloog
  • reumatoloog
  • psycholo(o)g(e)

Verschillende van deze hulpverleners komen op geregelde tijdstippen samen voor een multidisciplinair overleg, zodat ze op een efficiënte manier een behandelplan op uw maat kunnen voorstellen en u zo goed mogelijk kunnen opvolgen.

Binnen de IBD kliniek vormt de verpleegkundige uw contactpersoon en aanspreekpunt. De IBD verpleegkundige is vlot bereikbaar via telefoon of via mail. Bij vragen (bv. hernieuwen van medicatie voorschriften, doorgeven van onderzoeksresultaten) of bij problemen kan u op deze manier zo snel mogelijk geholpen worden. De IBD verpleegkundige overlegt dagelijks met iemand van het artsenteam.

Bekijk de video over de IBD-kliniek van het UZA

Laatst aangepast: 10 december 2019
Auteur(s): Team inflammatoire darmziekten kliniek (ibd-kliniek)