Over de dienst urologie

Urinewegen en geslachtsorganen

Mannen, vrouwen en kinderen kunnen voor aandoeningen van de urinewegen en geslachtsorganen terecht bij de uroloog. Deze specialist onderzoekt en behandelt afwijkingen van de nieren, urineleiders, blaas, plasbuis, teelballen en prostaat.

Vaak voorkomende klachten zijn nierstenen, bloed bij de urine, blaasontstekingen of erectieproblemen.

Ook met urineverlies (incontinentie) of klachten bij het plassen kunt u bij de uroloog terecht.

Blaasstoornissen, kanker en andrologie

De dienst urologie van het UZA is ook gespecialiseerd in de behandeling van neurologische blaasstoornissen, urologische kankers en andrologie (erectie- en ejaculatieproblemen).

Er is ook een bijzondere consultatie voor pelvische pijn waar patiënten met chronisch pelvisch pijnsyndroom en blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis) terechtkunnen.

Klein Bekken Kliniek

De dienst coördineert ook de Klein Bekken Kliniek UZA waar samen met gynaecologen, abdominale chirurgen en maag-darmspecialisten de complexe problemen van het kleine bekken worden besproken en behandeld. De afdeling bekkenbodemkinesitherapie is hier een onderdeel van.

Onderwijs en onderzoek

De dienst urologie geeft klinisch onderwijs aan studenten van de Universiteit Antwerpen en de Hogeschool Antwerpen. Een aparte onderzoekseenheid verricht praktijkgericht onderzoek in verband met blaasfunctie, andrologie en urologische oncologie.

Laatst aangepast: 10 juli 2019
Auteur(s): Team urologie