Over de dienst spoedgevallen

Op de spoedgevallendienst van het UZA kan je dag en nacht, zeven dagen op zeven, terecht voor alle dringende medische problemen. We beschikken over alle nodige faciliteiten om patiënten in de meest kritische toestand op te vangen. De dienst beschikt ook over een MUG (Mobiele Urgentiegroep) en twee ziekenwagen(s) die dag en nacht actief zijn in de Dringende Geneeskundige Hulpverlening (dienst 112).

Wie wordt er verzorgd op de spoedgevallendienst van het UZA?

  • Patiënten die via het systeem 112 door een ziekenwagen naar onze afdeling gebracht worden.
  • Patiënten die doorverwezen zijn door een huisarts of andere arts.
  • Patiënten die voor dringende medische problemen rechtstreeks naar spoed komen.

Het team van onze spoedafdeling haalt ook zwaar zieke patiënten op in de ziekenhuizen waarmee we samenwerken voor specialistische behandelingen, al dan niet op de dienst intensieve zorg. Hiervoor beschikt het UZA over een uitzonderlijk uitgeruste ambulance die eenvoudig omgebouwd kan worden tot Mobile Intensive Care Unit.

Parking spoedgevallen

Kom je met de wagen? Je kan gratis parkeren op de daarvoor voorziene parking spoedgevallen. Deze is aangegeven aan de rotonde aan de Drie Eikenstraat. Bij het binnenrijden neem je een ticket dat je gratis kan laten valideren bij het onthaal van de spoed.

Je moet naar spoed

Onze zorgverleners doen er alles aan om jou zo goed mogelijk op te vangen. Lees hier wat je kan verwachten op spoed. 

Met je kind naar spoed

Voor kinderen kan een bezoek aan de spoedafdeling best beangstigend zijn. Onze zorgverleners doen er alles aan om jou en je kind zo goed mogelijk op te vangen. Lees hier meer over de opvang van kinderen op spoed. 

Level-1 traumacentrum

Na een zwaar ongeval hebben patiënten de beste kansen in een gespecialiseerd traumacentrum. Als erkend level-1 traumacentrum kan het UZA 24 op 24 uur gespecialiseerde traumazorg aanbieden. We beschikken over reanimatieruimtes, een onmiddellijke voorraad bloedproducten en een voorbehouden operatiezaal voor noodgevallen. Doordat alle zorgverleners goed op elkaar zijn ingespeeld, krijgt de patiënt vanaf het begin de allerbeste zorg.

Erkenning zorgprogramma ‘majeur trauma’

Het traumacentrum van het UZA verdiende in oktober 2019 als eerste Europees centrum een JCI-erkenning voor het zorgprogramma ‘majeur trauma’. Dit dankzij de doorgedreven samenwerking van de volledige keten van zorgverleners rond de traumapatiënt én de patiënt zelf.

De major trauma service is een uniek zorgmodel waarbij alle betrokken hulpverleners en diensten samen, in dialoog met de patiënt, de juiste zorg op maat, op het juiste moment met de juiste expertise aanbieden. Deze structuur is geen op zichzelf staande dienst, maar levert over diensten heen gepersonaliseerde, multidisciplinaire traumazorg.

Hyperbare kamer

De dienst spoedgevallen beschikt over een drukkamer (hyperbare kamer) die continu beschikbaar is voor zuurstofbehandeling. Lees hier meer over hyperbare zuurstoftherapie.

Laatst aangepast: 10 augustus 2021
Auteur(s): Team spoedgevallen