Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Over de aortakliniek

De aortakliniek

In de aortakliniek komt u terecht bij een multidisciplinair team van specialisten voor advies, opvolging en de behandeling van een aandoening van de aorta.

Op donderdagvoormiddag is er een gezamenlijk overlegmoment waar externe artsen ook terecht kunnen voor advies omtrent een aortaprobleem bij één van hun patiënten (zie afspraak maken).

We besteden ook aandacht aan screening van familieleden, omdat sommige aorta-aandoeningen erfelijk overdraagbaar zijn.

De aortakliniek als referentiecentrum voor EndoVasculaire Aneurysma Reparatie (EVAR) voor thoracale en abdominale aneurysmata

Gezien de ruime expertise in de endovasculaire behandeling van aneurysmata, is de aortakliniek van het UZA één van de weinige centra die deze behandeling mag uitvoeren op alle niveaus van de aorta. Dus zowel thoracaal (borstkas) als abdominaal (buik), en zowel éénvoudige als vertakte prothesen. Daarom krijgt de aortakliniek van het UZA heel wat verwijzingen van omliggende centra en centra op afstand.

De aorta

De aorta of grote lichaamsslagader loopt vanaf de aortaklep, die de begrenzing vormt met de linkerkamer van het hart, langs de wervelkolom doorheen de borstkas tot in de buik. De aorta brengt zuurstofrijk bloed naar het lichaam. 

Bij een volwassen mens heeft de aorta een diameter van twee à drie centimeter. In rust stroomt er zo'n vijf liter bloed per minuut doorheen.

Anatomische beschrijving van de aorta

De aorta bestaat uit drie delen:
 
  • De aorta ascendens - het stijgende deel van de aorta: de aorta ascendens heeft alleen twee aftakkingen naar het hart zelf, de zogenaamde kransslagaders (de linker en de rechter) die het hart van zuurstof voorzien.
  • De arcus aortae - de aortaboog: de aortaboog heeft drie aftakkingen. Eén gaat naar de rechterarm én naar het hoofd, één gaat naar het hoofd en nog één naar de linkerarm.
  • De aorta descendens - het dalende deel van de aorta: de aorta descendens voorziet de rest van het lichaam met zuurstofrijk bloed. Dit deel bestaat uit een thoracaal deel (in de borstkas, aorta thoracica) en een abdominaal deel (in de buik, aorta abdominalis). De aorta descendens heeft veel aftakkingen en voorziet alle buikorganen en de nieren van bloed. Deze splitst zich in de buik (bifurcatie) in de 2 bekkenslagaders en loopt zo verder naar de benen.

Ziekten van de aorta

De aorta kan verschillende ziektebeelden vertonen. De meest gekende ziektebeelden zijn:
  • een aneurysma (uitzetting van de aorta)
  • een dissectie (scheur van de wand van de aorta)
  • een vernauwing (stenose) of verstopping (occlusie) van de aorta en/of zijtakken
  • een ontsteking van de aortawand (aortitis)
  • zuurstoftekort in de buik (angor abdominalis)
  • een infectie van de aortawand of van een aortaprothese
  • aangeboren afwijkingen
Daarnaast zien we ook traumatische scheuren van de aorta of congenitale afwijkingen (reeds aanwezig bij de geboorte).
 
Onder onderzoeken en behandelingen vindt u meer uitleg over deze aandoeningen.
 
Laatst aangepast: 19 november 2021