Over complexe slokdarmchirurgie

Het UZA is binnen de associatie UZA-ZNA erkend als referentiecentrum voor complexe slokdarmchirurgie. 

Slokdarmkanker is een zeldzame en complexe kanker. In België worden jaarlijks een kleine 1500 nieuwe diagnoses gesteld. Voor sommige patiënten maakt chirurgische behandeling deel uit van het zorgtraject. Om ervoor te zorgen dat zij toegang hebben tot een ervaren en gespecialiseerd chirurgisch zorgteam, is complexe slokdarmchirurgie sinds juli 2019 gecentraliseerd in een beperkt aantal referentiecentra. Dit betekent dat patiënten nog maar in een beperkt aantal ziekenhuizen terecht kunnen voor de ingreep. Het UZA werd binnen de associatie UZA-ZNA erkend als referentiecentrum.

Best mogelijke uitkomsten voor patiënten voorop

Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer een vast en ervaren team de ingreep uitvoert, de uitkomsten voor de patiënt duidelijk verbeteren (bijvoorbeeld minder complicaties, sneller herstel en langere termijn ziekteoverleving). Het gaat er niet alleen om dat de chirurg ervaring heeft die de operatie uitvoert, maar ook de anesthesist die de narcose geeft en de pijnstilling na de operatie, evenals de verpleegkundige die weet waar op te letten tijdens het herstel op de verpleegzaal, net als de diëtist die u gaat begeleiden bij het eten nadien...

Gespecialiseerde zorg over de muren heen

Het UZA werkt als referentiecentrum nauw samen met de eerstelijnszorg en de ziekenhuizen uit de brede regio. Groot voordeel van deze samenwerking is dat u 24/24 en 7/7 toegang heeft tot de expertise van verschillende artsen uit verschillende centra en dat het totale succes van uw behandeling verbetert. 

Alle betrokken specialisten van uw lokale ziekenhuis en het UZA bespreken op voorhand uw gegevens en geven samen een behandeladvies. Ook de specialisten van de andere ziekenhuizen in de Antwerpse regio denken hier mee over na.

De samenwerking betekent ook dat uw behandeltraject voor een groot deel in uw vertrouwde ziekenhuis kan plaatsvinden.

  • Meestal gaat aan een operatie voor slokdarmkanker een voorbehandeling vooraf. Vaak gaat het hierbij om bestraling gecombineerd met chemotherapie. De voorbehandeling gebeurt gewoon in het voor u vertrouwde ziekenhuis. U kunt hier op voorhand ook al kennismaken met de chirurg en de anesthesist. Zij vertellen u graag meer over de operatie en uw herstel. 
  • Na de operatie wordt de behandeling weer overgedragen aan uw verwijzend specialist die tot 5 jaar na de operatie geregeld controles zal uitvoeren. De chirurg van het UZA is nadien nog altijd beschikbaar voor raadpleging in uw vertrouwde ziekenhuis.

Een ander belangrijk resultaat van de krachtenbundeling van de samenwerkende ziekenhuizen is dat resultaten van wetenschappelijk onderzoek sneller bereikt worden doordat er meer patiënten behandeld worden binnen het netwerk.       

U kunt het multidisciplinaire zorgteam van het UZA bereiken via 03/821.48.00 en pancreas-slokdarm [at] uza [dot] be.

Lees hier meer over het chirurgisch traject en de mogelijkheden in het UZA voor slokdarmkanker.

Laatst aangepast: 11 Mei 2020
Auteur(s):