Over complexe pancreaschirurgie
Het UZA is erkend als referentiecentrum voor complexe pancreaschirurgie binnen een netwerk van Antwerpse en Waaslandse ziekenhuizen. Deze zorgketen over de centra heen, focust op de best mogelijke uitkomsten en een duidelijk en ondersteunend traject voor u als patiënt.
U kunt het multidisciplinaire zorgteam van het UZA bereiken via 03/821.48.00 en pancreas-slokdarm [at] uza [dot] be.
Gespecialiseerde zorg met best mogelijke uitkomsten voor patiënt voorop
Pancreaskanker (alvleesklierkanker) is een zeldzame en complexe kanker. In België worden jaarlijks een kleine 1800 nieuwe diagnoses gesteld. Voor sommige patiënten maakt chirurgische behandeling deel uit van het zorgtraject. Om hun toegang te garanderen tot een ervaren en gespecialiseerd zorgteam, is complexe pancreaschirurgie vanaf juli 2019 gecentraliseerd in een beperkt aantal referentiecentra. Het UZA is een van de twee expertisecentra in Antwerpen voor pancreaschirurgie. Door een dergelijke complexe ingreep te laten uitvoeren door een ervaren team vermindert de kans op complicaties tijdens en na de operatie, en verhogen de genezingskansen.
Expertise binnen het UZA
Het UZA heeft jarenlange ervaring in de chirurgische behandeling van pancreaskanker en haalt al tien jaar de vooropgestelde kwaliteitscriteria. In 2023 vonden in het UZA 121 pancreasoperaties plaats:
- Pancreaskopresectie/Whipple-operatie: 75 ingrepen (waarvan 42 met Da Vinci-robotchirurgie)
- Distale pancreatectomie: 31 ingrepen (waarvan 24 met Da Vinci-robotchirurgie)
- Totale pancreatectomie: 8 ingrepen (waarvan 2 met Da Vinci-robotchirurgie)
- Andere ingrepen: 7 ingrepen (enucleatie, centrale pancreatectomie, …)
Naast de minimaal invasieve behandelingen en robotchirurgie, zetten we ook sterk in op klinische studies, innovatieve technieken gericht op de lokale vernietiging van de tumoren en moleculaire diagnostiek.
Antwerpse regionale samenwerking biedt snelle zorg op maat
Het UZA werkt nauw samen met de eerstelijnszorg en de ziekenhuizen uit de brede regio aan de uitbouw van een patiëntgericht zorgprogramma voor pancreaschirurgie. Dat gemeenschappelijke zorgprogramma focust op een snelle en accurate diagnose, optimale voorbereiding op uw behandeling, medische en paramedische ondersteuning en aangepaste nabehandelingen.
Ook toegankelijkheid en vlotte doorstroom zijn belangrijk. Na doorverwijzing door de huisarts, kunt u als patiënt uw zorgtraject aanvangen in het nabijgelegen centrum. Daarna wordt u automatisch verwezen en begeleid door de vertrouwde zorgverleners naar het referentiecentrum voor chirurgie. In het UZA bespreken we binnen de week uw dossier op een gespecialiseerd multidisciplinair oncologisch consult. Dit heeft als doel om, samen met u, zo snel als mogelijk tot het juiste behandelplan te komen. De operatie vindt plaats in het UZA en er is geen wachtlijst. Hier kunt u voor de chirurgische behandeling van uw aandoening rekenen op een ervaren en gespecialiseerd multidisciplinair zorgteam dat 24/7 klaarstaat. Naast chirurgen (waaronder uw vertrouwde chirurg) en een gespecialiseerd OK-team, maken er oncologen, intensivisten, interventieradiologen, gastro-enterologen en gespecialiseerde paramedici deel van uit.
De voorbereidende onderzoeken kunnen in uw vertrouwde centrum doorgaan. Wanneer het medisch verantwoord en gewenst is, kunt u na een initiële herstelperiode terug naar uw lokale ziekenhuis overgebracht worden om dichter bij uw familie te herstellen. De keten van zorgverleners doet er alles aan om uw nodige nabehandelingen dicht bij huis te organiseren.
Lees hier meer over het chirurgisch traject en de mogelijkheden in het UZA voor pancreaskanker en andere pancreasaandoeningen.