Tilttest of kanteltafeltest

Een tilttest of kanteltafeltest is een onderzoek dat wordt uitgevoerd bij patiënten die last hebben van flauwvallen of duizeligheid. Flauwvallen kan verschillende oorzaken hebben. Met de tilttest lokken we deze gewaarwordingen gecontroleerd uit om de oorzaak op te sporen. 

tilttest

Waarom wordt een tilttest uitgevoerd?

Tijdens deze test wordt gekeken of er geen versnelling of vertraging optreedt van het hartritme (hartritmestoornis). De bloeddruk wordt ook voortdurend gemeten.

Hoe bereid ik mij voor?

  • U moet minstens vier uur voor het onderzoek nuchter zijn. 
  • Uw behandelende arts beslist welke medicatie u al dan niet mag innemen vóór de test. 

Hoe verloopt een tilttest?

  1. We vragen u uw bovenkledij uit te doen.
  2. U neemt plaats op de kanteltafel. De verpleegkundige brengt de elektroden voor het elektrocardiogram (ECG of hartfilmpje) en de bloeddrukmeter aan. Er gebeuren enkele metingen in rusttoestand. 
  3. Over de borst en de benen krijgt u een band om te voorkomen dat u van de tafel valt. Daarna wordt de tafel gekanteld op 70 graden: niet helemaal rechtop maar lichtjes achteruit hellend. Tijdens het rechtstaan plaatst u uw voeten op een voetensteun. Uw bloeddruk en hartritme worden continu gevolgd. 

Let op:

  • Tijdens de test is het belangrijk dat u klachten zoals misselijkheid, draaiingen of zwarte vlekken voor de ogen meteen meldt. 
  • Als u het bewustzijn dreigt te verliezen wordt de tafel onmiddellijk terug horizontaal geplaatst en is de test afgelopen. 
  • Als u geen klachten ondervindt, wordt de test na 40 minuten beëindigd.

Wanneer krijg ik de resultaten?

Tijdens de test hebben we het verloop van uw bloeddruk en hartritme precies kunnen volgen. Uw behandelende arts ontvangt de uitslag van het onderzoek. De resultaten worden u bij een volgende raadpleging meegedeeld. 

Lees meer in de brochure 'Tilttest'.

Laatst aangepast: 27 juli 2023
Auteur(s): Team cardiologie