Onderzoeken bij obesitas bij kinderen (obesitasoppuntstelling)

Na een eerste raadpleging voor obesitas bij kinderen op de dienst pediatrie volgt vaak een opname met één overnachting. Tijdens dit verblijf checkt het obesitasteam via een aantal eenvoudige en overwegend pijnloze onderzoeken de factoren die de oorzaak of het gevolg van het overgewicht kunnen zijn.

Hoe verloopt de opname?

Je kind wordt op een donderdagochtend nuchter op verpleegeenheid D5 verwacht. Er volgen die dag verschillende onderzoeken en 's avonds blijft je kind overnachten in het zorghotel een beetje verderop. Vrijdagochtend wordt je kind terug in het UZA verwacht voor de laatste onderzoeken. Nadien kunnen jullie weer naar huis.

Welke onderzoeken worden er uitgevoerd bij obesitas?

Bloedonderzoek en orale glucosetolerantietest (OGTT, suikertest)

Dit onderzoek gebeurt meestal 's morgens voor het ontbijt.

  • Uw kind moet nuchter zijn. Eten kan niet, water drinken wel.
  • U kunt thuis de huid al wat verdoven met zalf, zo voelt uw kind de prik minder.

We nemen heel wat buisjes bloed af. Daarmee onderzoeken we:

  • de vetten in het bloed
  • het suikergehalte
  • de hormonen
  • de werking van de lever

Voor de suikertest krijgt uw kind een kathetertje met een kraantje in de arm. Zo moeten we niet telkens opnieuw bloed prikken. We geven uw kind een zoet oranje of geel drankje. Alles vlot opdrinken, is belangrijk. Na het drinken wordt er op verschillende tijdstippen bloed afgenomen via het kraantje in de katheter.

Na het onderzoek wordt de katheter verwijderd. Uw kind mag weer gewoon eten en drinken.

Radiografie van de hand

Met een radiografie van de hand kunnen we nagaan hoe oud het skelet is in vergelijking met de kalenderleeftijd van uw kind. Op de dienst radiografie maken we een röntgenfoto van de hand van uw kind. Dit is volledig pijnloos en duurt zo'n 5 minuten.

Echografie van het hart en van de lever

Met een echografie kunnen we de structuur van het hart en de werking ervan nakijken.

De dokter plaatst een smalle microfoon (sonde) op de borst van uw kind. Op deze sonde zit een koude gel. Zo brengt de dokter het hart van uw kind in beeld. Dit doet geen pijn.

Op dezelfde manier brengt de dokter de organen in de buik in beeld. Er wordt vooral gekeken of er een teveel aan vet in en rond de lever is opgestapeld.

Onderzoek van de longfunctie

Het onderzoek van de longfunctie  meet de longinhoud van uw kind. Hiervoor moet uw kind een paar keer hard in- en uitblazen in een machine.

De metabole eenheid

Op de metabole eenheid meten we nauwkeurig:

  • De lengte en het gewicht van uw kind
  • De omtrek van de heupen, de buik, de armen, de huidplooien en de vetmassa.

Slaaponderzoek

Dit nachtelijk onderzoek is nodig omdat we weten dat ongeveer de helft van de kinderen met overgewicht slecht slaapt. Dat komt door een bepaald type snurken waarbij de ademhaling telkens kort onderbroken wordt. Zo komt er niet genoeg zuurstof in het bloed terecht.

Wanneer uw kind slaapt, checken we de belangrijkste lichaamsfuncties (hersenen, hart, ademhaling en zuurstof in het bloed). Dit doen we door een heleboel kleine pleisterkabeltjes op het lichaam van uw kind te kleven. 's Morgens mogen die er gewoon weer af.

Wanneer krijgt u de resultaten van de onderzoeken bij obesitas?

Enkele weken na het onderzoek worden de resultaten besproken op de consultatie. 

Hoe wordt obesitas bij kinderen behandeld?

Lees meer over de behandeling van obesitas bij kinderen.

Laatst aangepast: 18 juli 2022
Auteur(s): Team obesitas kinderen