Cyclo-ergometrie of fietsproef

Bij een cyclo-ergometrie of fietsproef vragen we u te fietsen terwijl een elektrocardiogram (ECG)  wordt afgenomen en de bloeddruk wordt opgevolgd. Het onderzoek gebeurt in aanwezigheid van een verpleegkundige of medisch technoloog.

Wat is een cyclo-ergometrie of fietsproef?

Met dit onderzoek wordt gekeken of er tijdens inspanning klachten van angina pectoris en/of hartritmestoornissen optreden. Daarnaast controleren we of uw hartslag en de bloeddruk normaal oplopen tijdens het fietsen. Er wordt ook gevolgd of de impuls in het hart niet abnormaal traag oploopt bij inspanning.

Na het fietsen is er een herstelperiode om uit te rusten. Tijdens deze herstelperiode wordt gedurende een 5-tal minuten gekeken naar de bloeddruk, de hartfrequentie en het elektrocardiogram.

Hoe bereid ik mij voor?

  • U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn 
  • Draag comfortabele kledij
  • Het onderzoek is niet toegestaan als u pijn op de borst hebt, tenzij anders beslist door uw cardioloog

Hoe verloopt een cyclo-ergometrie of fietsproef?

  • U ontbloot de borstkas
  • U neemt plaats op de fiets
  • De verpleegkundige brengt met een verstuiver contactspray aan
  • 10 elektroden worden bevestigd: 4 aan de schouders en heupen, 6 ter hoogte van de linkerborststreek
  • U krijgt een bloeddrukmeter aan de bovenarm
  • U begint te fietsen tegen een vooraf bepaalde snelheid

De weerstand waartegen u moet trappen, neemt elke minuut toe. Zo wordt het elke minuut zwaarder om hetzelfde tempo aan te houden. Wanneer u uitgeput bent, geeft u een sein. De weerstand wordt gereduceerd en het wordt opnieuw gemakkelijker om de trappers rond te draaien. Stop niet plots met fietsen. Na een periode van herstel zal de verpleegkundige u zeggen wanneer u mag ophouden met fietsen. 

U wordt nog enkele minuten gevolgd met ECG-opnamen en bloeddrukmetingen. Als alle parameters opnieuw overeenkomen met de waarden voor de fietsproef, worden de elektroden losgemaakt en kunt u zich  opnieuw omkleden.

Duur inspanning: 5-10 minuten. Totale duur: 15-20 minuten.

Wanneer krijg ik de resultaten?

Het resultaat is onmiddellijk na het onderzoek beschikbaar en wordt doorgegeven aan uw cardioloog. Als de test sterk afwijkend is, kan u om voor observatie in het ziekenhuis opgenomen worden.

Wat gebeurt er na een cyclo-ergometrie of fietsproef?

De resultaten worden gebruikt om vernauwingen in de kroonslagaders op te sporen en een eventuele behandeling te starten. Bijkomend onderzoek kan nodig zijn. De resultaten worden na het onderzoek doorgestuurd naar uw verwijzende arts en  opgeslagen in uw elektronisch medisch dossier. 

Laatst aangepast: 15 april 2021
Auteur(s): Team cardiologie